Opoziția bulgarilor față de adoptarea monedei euro
Conform unui sondaj realizat de Centrul Național pentru Studii Parlamentare (NCPI) din Bulgaria, 60,1% dintre cetățenii bulgari se opun adoptării monedei euro. Sondajul, desfășurat între 1 și 16 mai 2024, pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de adulți, a relevat o creștere a scepticismului față de euro comparativ cu anul trecut, când 56,5% se opuneau.
Distribuția sprijinului:
- Sofia: 36% în favoarea și 46,3% împotrivă.
- Zone rurale: doar 19,7% susțin adoptarea monedei euro, 69,6% se opun.
Etnicitate:
- Bulgari: 28,7% susțin euro.
- Turci: 20,3% în favoarea.
- Romii: doar 11,4% în favoarea și 71,2% împotrivă.
Factori economici și educaționali
Sprijinul pentru adoptarea euro este influențat de situația economică și nivelul de educație al respondenților. Persoanele fără lipsuri economice susțin în proporție mai mare euro (39,7%), în timp ce cei cu lipsuri grave sunt majoritar împotriva (94,7%). De asemenea, nivelul de educație este un factor determinant, cu cei mai educați favorizând intrarea în zona euro.
O nouă amânare pentru adoptarea euro de către Bulgaria
De altfel, eșecul Bulgariei de a îndeplini criteriul de stabilitate a prețurilor pentru adoptarea euro va împinge intrarea sa în Zona Euro dincolo de ianuarie 2025, potrivit Fitch Ratings. Incertitudinea politică continuă înseamnă că aderarea la euro este puțin probabilă înainte de 2026, deși este posibil din punct de vedere tehnic ca Bulgaria să adere la moneda unică la un moment dat anul viitor.
Raportul de convergență al Comisiei Europene, publicat la 26 iunie, a afirmat că Bulgaria „îndeplinește toate criteriile” pentru aderarea la euro, cu excepția unuia. Acesta este criteriul stabilității prețurilor, care stipulează că media pe 12 luni a inflației armonizate a prețurilor de consum (IAPC) nu ar trebui să depășească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale cea a, cel mult, trei dintre cele mai performante state membre ale UE.
La momentul evaluării, media pe 12 luni a IAPC din Bulgaria era de 5,1%, peste valoarea de referință de 4,1% a Comisiei și de 3,3% a BCE.
Scăderea rapidă a inflației în Bulgaria în ultimele luni a redus semnificativ diferența dintre inflația medie din țară și valoarea de referință. În opinia Fitch, Bulgaria ar putea respecta criteriul de stabilitate al prețurilor cel mai devreme în T424, în funcție de evoluția inflației în UE.