Banii se schimbă complet în această țară! Comisia Europeană a anunțat că țara va trece la moneda euro începând din ianuarie anul viitor. Pe acest fond, președintele Comisiei Europene, Charles Michel, a transmis un mesaj de felicitări pentru performanța acestei țări.
Se schimbă complet banii! Decizia luată chiar acum! Este Breaking News
Liderii Uniunii Europene au convenit vineri ca Croația să se alăture grupului de țări care utilizează moneda euro, ridicând astfel la 20 numărul națiunilor care utilizează această monedă începând cu luna ianuarie 2023.
„Euro este expresia monetară a destinului nostru comun și a făcut parte din visul nostru european”, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel, care a prezidat un summit al liderilor blocului la Bruxelles. „Acum, visul devine realitate pentru Croația.”
În urma discuțiilor cu legislatorii UE și cu Banca Centrală Europeană, procesul se va încheia cu adoptarea, preconizată pentru luna iulie, a trei acte juridice care vor permite schimbarea, scrie AP News.
Din 2020, Croația, alături de Bulgaria, face parte din Mecanismul european de schimb valutar II, un sistem de gestionare a fluctuațiilor cursului de schimb și de netezire a traiectoriei de intrare în moneda unică, care include supravegherea de către BCE a principalelor lor bănci.
România nu îndeplinește niciun criteriu din zona euro
România nu îndeplinește niciuna dintre condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro, a precizat Comisia Europeană în Raportul de convergență 2022.
La fiecare doi ani, Comisia evaluează progresele înregistrate de statele care nu sunt membre ale zonei euro în vederea adoptării monedei unice, deoarece toate statele membre, cu excepția Danemarcei, s-au angajat legal să adere la zona euro.
„Având în vedere evaluarea sa cu privire la compatibilitatea juridică și la îndeplinirea criteriilor de convergență și ținând seama de factorii relevanți suplimentari, Comisia consideră că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro”, a declarat brațul executiv al UE la începutul lunii iunie.
Legislația României nu este pe deplin compatibilă cu normele din zona euro
De asemenea, țara încalcă toate criteriile necesare pentru adoptarea monedei, a concluzionat Comisia. Printre altele, România are probleme în ceea ce privește inflația, stabilitatea finanțelor publice, criteriul ratei de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.
România a ratat sau a amânat deja mai multe termene autoimpuse pentru adoptarea monedei euro, deși a îndeplinit majoritatea criteriilor în trecut, notează Euractiv.
România nu are în acest moment un an țintă oficial pentru aderarea la zona euro, dar ministrul de Finanțe Adrian Câciu a declarat recent că anul 2029 ar putea fi o „țintă viabilă”.