Donald Trump a anunțat printr-un ordin executiv că va sprijini la nivel global dezvoltarea stablecoins legitime și legale susținute de dolar. Acest demers vizează extinderea influenței economice a SUA și poate avea efecte semnificative asupra pieței financiare internaționale.

Decizia lui Donald Trump a atras atenția băncilor din zona euro

În acest context, Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE), a subliniat că băncile europene ar putea pierde clienți și comisioane pe măsură ce stablecoins atrag din ce în ce mai mult interes, conform Reuters.

Euro digital ar fi o monedă electronică susținută de BCE și gestionată prin intermediul băncilor sau altor operatori financiari. Acesta ar oferi acces la plăți digitale inclusiv pentru persoanele care nu dețin un cont bancar. Totuși, utilizarea sa ar fi limitată, având plafonări ale sumelor ce pot fi deținute și fără posibilitatea de a genera dobândă.

Comparativ, stablecoins funcționează asemănător fondurilor de piață monetară, oferind expunere la dobânzile monedelor oficiale, în special dolarul american. Deja, adoptarea stablecoins poate genera o dezintermediere a sistemului bancar european, iar fără o monedă digitală proprie, BCE riscă să piardă teren.

donald trump criptomonede
SURSA FOTO: Dreamstime

Băncile din zona euro își exprimă îngrijorarea față de lansarea unui euro digital

Băncile din zona euro își exprimă îngrijorarea față de lansarea unui euro digital, temându-se că o parte semnificativă a depozitelor ar putea fi transferată de clienți către portofelele digitale garantate de BCE. O astfel de schimbare ar afecta stabilitatea financiară și capacitatea băncilor de a genera venituri prin intermediul depozitelor.

Deși BCE testează în prezent modul în care ar funcționa practic euro digital, decizia de lansare depinde de aprobarea legislativă a Parlamentului European.

Ordinul executiv al lui Trump interzice Rezervei Federale emiterea de CBDC

Ordinul executiv al lui Trump interzice Rezervei Federale a SUA emiterea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC). Susținătorii liderului de la Casa Albă au vorbit de mai multe ori despre pericolele prezentate de CBDC.

Totuși, alte țări precum Nigeria, Jamaica și Bahamas au introdus deja astfel de monede. De asemenea, alte 44 de state, printre care China, Rusia, Australia și Brazilia, desfășoară proiecte pilot privind monedele digitale ale băncilor centrale.