Un set global de standarde va ajuta la guvernarea și eficientizarea tranzacțiilor la nivel mondial, pe măsură ce băncile centrale se pregătesc să lanseze monede digitale, susține Forumul Economic Mondial.
Europa este din ce în ce mai aproape de un euro digital, arată Forumul Economic Mondial pe site-ul său.
Comisia Europeană a dezvăluit un cadru legal, care deschide calea introducerii unei monede electronice în toate cele 20 de state membre care utilizează euro.
Cum va funcționa euro digital și când ar putea fi lansat
Banca Centrală Europeană are sarcina de a asigura ”piulițele și șuruburile” pentru euro digital, despre care spune că ar putea completa numerarul și ar putea fi lansată în 2027. „Cu euro digital, oamenii vor putea plăti în „bani publici”.
Ei vor putea plăti atât online, cât și offline”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene. Moneda digitală ar fi stocată într-un portofel digital și ar putea fi folosită pentru plăți online și offline, ceea ce înseamnă că ar putea fi efectuate de la dispozitiv la dispozitiv, fără conexiune la internet, cum ar fi dintr-o zonă îndepărtată sau o parcare subterană.
„Ar fi sigur și sigur, instantaneu și convenabil – online și offline – oferind consumatorilor mai multe opțiuni de plată digitală, cum ar fi cardurile și aplicațiile”, a precizat Dombrovskis.
Ce a stat la baza acestei mișcări
În primul rând, susține FEM, o astfel de abordare poate ajuta la protejarea banilor publici în fața unei creșteri a criptomonedelor, precum Bitcoin.
Susținătorii monedelor operate de băncile centrale consideră că o autoritate centralizată oferă stabilitate, permițând politicilor monetare să abordeze provocările economice, spre deosebire de criptomonedele descentralizate și nereglementate, cunoscute pentru volatilitatea lor.
Riscurile pentru stabilitatea sistemului financiar, în care oamenii retrag sume mari de bani din sistemul bancar pentru a le pune în portofele digitale, sunt minime, a constatat un studiu al Comisiei Europene.
Stabilitatea Stablecoin depinde de entitatea care le emite. Băncile centrale au credibilitatea și caracterul executoriu de a menține valoarea monedei în timp, notează Comisia Europeană. De asemenea, monedele digitale ajută țările să se adapteze la digitalizarea în creștere a economiei globale și la eficiența pe care aceasta o aduce, întărind rolul internațional al unei anumite monede.
În cele din urmă, mișcarea răspunde la utilizarea sporită a banilor digitali, cum ar fi plățile online, după pandemia COVID-19. Datele Comisiei arată că 55% dintre cetățenii UE preferă să plătească fără numerar, 22% preferă plata în numerar, în timp ce 23% nu au preferințe.
Unde mai s-au lansat monedele digitale
Potrivit Atlantic Council, 11 țări au lansat o monedă digitală. China a fost prima economie majoră care a lansat o monedă pilot, în 2019, care ajunge în prezent la 260 de milioane de oameni și este testată în peste 200 de scenarii, dintre care unele includ transportul public, plăți de stimulare și comerțul electronic. Un total de 130 de țări, reprezentând 98% din PIB-ul global, explorează o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), a descoperit instrumentul de urmărire a monedei digitale a celor de la Atlantic Council. Aceasta este o creștere de aproape patru ori, față de mai 2020, când doar 35 de țări le luau în considerare.
Preocupări de confidențialitate
Pe lângă confortul pe care un euro digital îl poate oferi, acesta va aborda și preocupările legate de confidențialitate. În prezent, emitenții privați de monede stabile și active cripto pot folosi datele personale ale oamenilor în scopuri comerciale. În schimb, cheltuirea monedei euro digitale va fi ca și cum ai cheltui numerar scos dintr-un ATM. „Nimeni nu ar putea vedea pentru ce plătesc oamenii atunci când folosesc euro digital offline”, susține Comisia.