Bancnotele uzate sau rupte prin portofel sunt considerate improprii circulației și nu pot fi recirculate. Acestea au continuat să circule din motiv că au fost date ca rest, iar unii oameni au încercat să le repare.

Totuși, un comerciant are dreptul să refuze bancnota în momentul în care observă că bancnota se află într-o stare proastă.

Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate

„Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, a transmis Banca Națională a României (BNR) într-un comunicat.

În acest context, soluția cea mai bună este schimbarea bancnotelor deteriorate sau uzate. BNR le schimbă pe cele vechi, uzate, rupte sau din care lipsesc bucăți mici.

Trebuie menționat că schimbul este în totalitate gratuit. La rândul lor, bancnotele sau monedele care au ieșit din circulație pot fi schimbate la bancă în mod gratuit.

Banii nu pot fi schimbați în cazul în care nu conțin toate elementele de identificare

Totuși, banii nu pot fi schimbați în cazul în care nu conțin toate elementele de identificare. În ceea ce privește bancnotele uzate, acestea sunt încadrate în următoare tipuri de însemne monetare:

  • bancnotele murdare, șifonate, pătate sau decolorate, inscripționate cu elementul de identificare complet, în ambele poziții, dar șters sau care nu poate fi citit și care au suprafața întreagă;
  • bancnotele rupte, tăiate sau perforate însă ale căror caracteristici principale nu sunt alterate și ale cărui element de identificare complet este lizibil sau cu unele lipsuri, dar cu suprafața întreagă;
  • bancnotele care au fost rupte și ulterior au fost lipite, la care se poate constata că toate fragmentele pot întregi suprafața completă a bancnotei.

Amintim că elementul de identificare al unei bancnote este reprezentat de seria și numărul tipărite pe spatele bancnotei.

Anterior, Banca Națională a României (BNR) a informat că a lansat o nouă monedă în circuitul numismatic. Este vorba despre o nouă monedă din argint cu tema Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Pe aversul banului este gravat turlele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe și Palatul Culturii din Timișoara, stema României, inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI” și anul eliberării „2023”.

De asemenea, reversul monedei este compus din clădiri din Piața Unirii din Timișoara, Domul Romano-Catolic, stema orașului și inscripțiile „TIMIŞOARA” şi „CAPITALA EUROPEANĂ A CULTURII”.