Se schimbă banii în România. Când vom trece la moneda Euro: Îndeplineam toate condițiile

zona euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit joi despre aderarea României la zona euro. Șeful Executivului a punctat că la plecarea social-democraților de la guvernare, țara noastră îndeplinea toate condițiile necesare.

Marcel Ciolacu despre zona euro: România îndeplinea toate condițiile pentru aderare înainte de plecarea PSD de la guvernare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Bruxelles, că în perioada în care PSD a plecat de la guvernare, România îndeplinea toate condițiile necesare pentru aderarea la zona euro.

El a subliniat că datoria publică și deficitul bugetar erau la nivelurile cerute de Tratatul de la Maastricht, însă ulterior situația s-a schimbat sub guvernarea coaliției de dreapta.

„Când PSD a plecat de la guvernare îndeplineam toate condițiile și în ceea ce privește datoria publică, și în ceea ce privește deficitul. Absolut toate erau îndeplinite. Între timp, am avut o coaliție de dreapta luminată”, a spus Marcel Ciolacu.

România și perspectiva adoptării euro

România are obligația de a adopta moneda euro ca parte a angajamentelor sale de membru al Uniunii Europene. Conform unui sondaj recent realizat de Asociația CFA România, analiștii estimează că țara ar putea adera la zona euro și adopta moneda unică în 2035, însă aceste previziuni variază semnificativ.

Unele opinii sugerează un interval de 5 până la 20 de ani, iar unii analiști sunt chiar de părere că România nu va adopta niciodată euro.

Totuși, obstacolele principale în calea aderării sunt legate de deficitul bugetar, care în prezent depășește criteriul de 3% din PIB impus de Tratatul de la Maastricht. Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat că România nu va atinge acest criteriu până în 2027, din cauza presiunilor politice și relaxării fiscale din anii anteriori.

Situația economică și perspectivele

În anii 2010-2012, România a reușit să îndeplinească toate criteriile în ceea ce privește aderarea la zona euro, datorită măsurilor de ajustare fiscală și salarială, dar nemulțumirea publicului față de restricțiile economice a dus ulterior la o creștere a deficitelor.

În prezent, România se află într-o poziție în care va trebui să facă ajustări semnificative pentru a reveni la un deficit bugetar conform cu cerințele Tratatului de la Maastricht.

Cu toate acestea, România are încă o derogare care îi permite să amâne adoptarea euro. Valentin Lazea a comparat situația României cu cea a Suediei, care deși îndeplinește criteriile de aderare la zona monedei unice, a decis să amâne adoptarea monedei unice.