În Europa există mai multe țări care folosesc moneda euro ca unică monedă legală și monedă principală. Această zonă se numește Zona euro. În 2024, există 20 de țări în zona euro, 7 state membre UE care nu fac parte din zona euro și două țări care au adoptat moneda euro fără un acord formal.
Dacă o ţară este în UE, nu înseamnă automat că adoptă moneda euro
Rețineți că doar pentru că o țară face parte din Uniunea Europeană, nu înseamnă automat că adoptă automat euro ca monedă. În același timp, există numeroase țări care urmează să adopte euro în curând și altele care se află în Uniunea Europeană, dar au refuzat să adopte euro, scrie site-ul PaulMarina Travel.
Există și țări care nu sunt în Uniunea Europeană și au propria monedă funcțională. De asemenea, există cazuri rare de țări non-UE care acceptă euro sau chiar o consideră euro ca monedă națională.
Euro, moneda oficială în 20 de state europene
Aproximativ 341 de milioane de oameni folosesc euro în fiecare zi în 20 de țări membre UE.
Din mai 2024, euro a devenit moneda oficială a 20 de țări europene, aproximativ 341 de milioane de oameni folosind-o în fiecare zi. Aceste țări formează împreună ceea ce este cunoscut sub numele de Zona euro:
- Austria
- Belgia
- Croaţia
- Cipru
- Estonia
- Finlanda
- Franţa
- Germania
- Grecia
- Irlanda
- Italia
- Letonia
- Lituania
- Luxemburg
- Malta
- Olanda
- Portugalia
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
În ce alte state se folosește euro
În ciuda faptului că nu aparțin UE, statele și orașele-stat din Europa folosesc și euro din cauza apropierii lor de țările din zona euro. Euro este folosit și de țările care au solicitat aderarea la UE, dar nu încă nu sunt membre. Aceste zone includ:
- Andorra: Andorra a adoptat euro în 2002 și a devenit moneda oficială a țării în 2011.
- Kosovo: Kosovo a adoptat euro ca monedă oficială în 2002.
- Monaco: Monaco a adoptat euro ca monedă oficială în 2002.
- Muntenegru: Muntenegru a adoptat euro ca monedă oficială în 2002.
- San Marino: San Marino a adoptat euro ca monedă oficială în 2002.
- Vatican: Vaticanul a adoptat euro ca monedă oficială în 2002.
În aceste state, euro facilitează tranzacțiile economice și susține economia locală prin asocierea acesteia cu o monedă puternică și stabilă.
Țări care nu se grăbesc să introducă euro
Pe de altă parte, Suedia și trei noi state membre, Republica Cehă, Ungaria și Polonia, sunt obligate prin lege să adopte euro la un moment dat. Cu toate acestea, acest proces este încă în așteptare.
”Există diverse motive pentru care aceste țări încă nu se grăbesc cu introducerea monedei euro. Unele dintre ele sunt de natură politică, altele sociologice și altele emoționale. Deși toate sunt foarte importante și uneori cruciale, aceste motive nu sunt în centrul interesului nostru.
În această lucrare, suntem interesați de un argument economic cheie împotriva introducerii euro în patru state membre din afara zonei euro, iar acestea sunt posibilele costuri ridicate”, afirmă autorii unui studiu publicat în 2021.
Lucrarea afirmă că argumentele împotriva introducerii monedei euro pot fi împărțite în trei categorii. Prima este semnificația cursului de schimb ca factor de stabilizare sau de creștere, care, se subliniază, poate fi atractivă în țările cu un nivel scăzut de armonizare euro, precum Polonia, Ungaria și Republica Cehă. Acolo, ”euroizarea” împrumuturilor este de aproximativ 10-25%.