Bulgaria va adopta moneda euro în 2025
Comisia Europeană (CE) și Bulgaria au semnat un acord ca să facă campanii de informare despre cum o se folosește moneda euro. Ministerul Finanțelor din Bulgaria a zis că alte țări care au adoptat deja moneda euro au făcut un acord identic. Comisia Europeană o să ajute țara vecină să organizeze evenimente și să facă materiale informative ca cetățenii bulgari să înțeleagă ce presupune trecerea la zone euro.
Viceprim-ministrul și ministrul interimar al Finanțelor din Bulgaria au semnat acordul din partea Bulgariei. Din partea Comisiei Europene, au semnat doi comisari: Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE, și Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.
Bulgaria a decis că de la 1 ianuarie 2025 o să folosească euro ca monedă oficială. Asta o să însemne o schimbare mare pentru Banca Națională a Bulgariei (BNB). Când va trece la moneda euro, BNB o să nu mai poată decide totul singură. O să aibă sarcini legate de sistemul euro. Înainte, în Consiliul de Administrație al BNB, fiecare țară avea un număr fix de voturi. Țările mari ca Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos aveau patru voturi, iar celelalte state din zona euro, acum 15, aveau împreună 11 voturi.
Echipa de conducere a BNB o să fie formată din șapte oameni: un guvernator și trei viceguvernatori care se ocupă de emisii, supravegherea băncilor și alte chestii, plus încă trei membri aleși de președinte.
Despre gestionarea monedei euro
Aproape 39% din toate tranzacțiile financiare din lume se fac în euro. Acest lucru se întâmplă fără să includă plățile din țările din zona euro. Așadar, euro e a doua monedă cea mai folosită pe glob. Euro e și o monedă pe care multe țări o folosesc ca rezervă. În 2017, cam 20% din rezervele mondiale erau în euro.
Ratele dobânzii în zona euro au impact asupra economiei și prețurilor. Schimburile valutare de zi cu zi necesită o gestionare bine făcută, lucru care e treaba Băncii Centrale Europene (BCE), o bancă independentă din Frankfurt. BCE se ocupă de politica monetară pentru cele 20 de țări din UE care folosesc euro, încercând să păstreze prețurile stabile și puterea de cumpărare a euro.
Chiar dacă taxele și impozitele sunt decise de guvernele naționale, ele au reguli comune pentru finanțele publice ca să coordoneze activitățile care să asigure stabilitatea, creșterea economică și să creeze locuri de muncă.