Chipul Reginei Elisabeta a II-a apare pe fiecare dintre cele 29 de miliarde de monede aflate în prezent în circulație în Regatul Unit, dar și pe monede din Australia, Noua Zeelandă și Canada. Ce urmează acum, după moartea suveranului britanic?
Odată cu urcarea pe tron a Regelui Charles al III-lea, monedele cu chipul său vor intra în circulație, iar cele vechi vor fi înlocuite treptat.
Noile monede vor fi introduse treptat și vor circula în paralel cu cele vechi
În prezent, în Marea Britanie se află în circulație peste 4,7 milioane de bancnote. Ele au o valoare totală de 82 de miliarde de lire sterline ( 95 de miliarde de dolari), potrivit băncii centrale.
De asemenea, în circulație se află și aproximativ 29 de miliarde de monede, informează CNBC.
Noile monede vor fi introduse treptat și vor circula în paralel cu vechile bancnote și monede, pentru o perioadă de timp. „Îmi imaginez că monedele cu chipul Reginei Elisabeta vor mai circula în continuare, timp de zeci de ani”, a declarat Dominic Chorney de la A.H. Baldwin & Sons.
Ce a decis guvernul australian în privința bancnotelor cu chipul Reginei?
Guvernul australian a indicat zilele trecut că imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnota de 5 dolari australieni nu va fi schimbată automat cu cea a regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca, în schimb, pe bancnotă să figureze personalităţi australiene, relatează Reuters.
Monetăria Regală nu a precizat deocamdată când și cum va începe să emită monede cu portretul Regelui Charles al III-lea.
Înainte de reforma monetară din 1971, pe piață circulau monede purtând portretele mai multor monarhi. ”Au existat în circulație monede cu chipul Reginei Elisabeta a II-a, dar și cu chipul lui George al VI-lea și George V. Chiar și monede cu adevărat foarte vechi, cu Regina Victoria”, a spus Chorney. Deoarece monedele cu chipul Reginei Elisabeta sunt încă legale, nu există niciun motiv real pentru a le elimina, a spus el.
Simbolizează puterea și garantează acea monedă
Folosirea chipului monarhului pe monede este o tradiție care datează de mii de ani. Simbolizează puterea și garantează respectiva monedă, potrivit lui Chorney.
„Lumea poate avea încredere într-o monedă, dacă este susținută de stat. Și cel mai important simbol al statului, încă din epoca romană, este împăratul, conducătorul, regele”, a explicat el.
Cinci portrete diferite ale Reginei Elisabeta a II-a au apărut pe monedele britanice după urcarea ei pe tron, în 1952. Cea mai recentă reprezentare a fost creată de Jody Clark, doar pe baza fotografiilor cu Suverana Marii Britanii.
Banca Angliei, care emite bancnotele Marii Britanii, a confirmat că bancnotele care prezintă imaginea reginei vor continua să aibă circule și a anunțat că va face noi precizări despre noile monede „odată ce va trece perioada de doliu”.