O primă ţară adoptă la scară naţională moneda virtuală Bitcoin! Organizațiile sociale au cerut însă guvernului salvadorian să abroge legea.

Este cunoscut faptul că monedele virtuale pot fi extrem de volatile, o astfel de caracteristică putând atrage foarte repede un crah financiar.

O primă ţară adoptă Bitcoin la nivel național! Reacțiile sunt împărțite

Statul El Salvador devine prima ţară din lume care adoptă la scară naţională moneda virtuală Bitcoin.

Criptomoneda va putea fi folosită, la fel că dolarul american, pentru cumpărături şi chiar plata taxelor, spun autorităţile statului.

Legea care desemnează Bitcoin ca mijloc legal de plată, intrată marți în vigoare, spune că toți „agenții economici” vor accepta criptomoneda ca formă de plată. De asemenea, se spune că plățile de impozite pot fi efectuate în bitcoin.

Rezidenții de aici vor putea, de asemenea, să descarce „Chivo Wallet”, o aplicație creată de guvern care va livra bitcoin în valoare de 30 de dolari oamenilor, pentru a-i promova utilizarea.

Bukele, un populist de dreapta care a ajuns la putere în 2019, a anunțat planul de a începe să utilizeze bitcoin în luna iunie.

El a spus atunci că El Salvador a colaborat cu compania financiară digitală Strike pentru a stabili logistica deciziei. CEO-ul Strike, Jack Mallers, a declarat la acea vreme că peste 70% din „populația activă” din El Salvador nu avea un cont bancar.

”Mi-au cerut să vă ajut să scriu un plan și că priveau bitcoinul ca o monedă de clasă mondială și că trebuie să punem împreună un plan bitcoin pentru a ajuta acești oameni”, a adăugat el, potrivit CNN.

Salvadorul deţine în acest moment 400 de monede virtuale

Criptomonedele sunt deținute în portofele digitale, mai degrabă decât printr-un cont bancar tradițional – ceea ce înseamnă că persoanele din comunitățile mai sărace, cu acces mai mic la bănci, ar putea folosi bitcoin ca modalitate de a obține un acces sporit la finanțele lor. Cu toate acestea, organizațiile sociale au cerut guvernului salvadorian să abroge legea, în mare parte pentru că se tem de volatilitatea criptomonedei.

Guvernul din El Salvador pariază că prin utilizarea bitcoinului ca mijloc legal de plată, vor fi atrase noi investiții. Autoritățile speră, de asemenea, să reducă comisioanele plătite pentru transferul banilor din străinătate.

Salvadorul deţine în acest moment 400 de monede virtuale, în valoare de aproximativ 21 de milioane de dolari, la preţul actual.

Anunţul a avut un impact favorabil asupra pieţei: valoarea Bitcoin a crescut cu 10% în ultima săptămână, la peste 50.000 de dolari pe unitate.

În urmă cu trei ani, Venezuela a lansat propria criptomonedă, botezată „Petro” şi susţinută de rezervele naţionale de petrol şi resurse naturale.

Experţii internaţionali nu au primit însă cu încredere moneda virtuală din Venezuela, considerată o tentativă de a acoperi deficitul uriaş cu care se confruntă această țară în ultimii ani.

Sursă foto: Dreamstime.