Discuțiile au loc în ideea de a recupera decalajul care le separă în acest domeniu de China sau de proiectele venite din sectorul privat precum moneda Libra dezvoltată de Facebook, conform agerpres.ro

Principalele caracteristici ale unei monede digitale

Cele şapte bănci centrale precum şi Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) estimează că printre principalele caracteristici ale unei monede digitale ar trebui să se numere rezilienţa, disponibilitatea la costuri reduse sau chiar zero, standarde adecvate şi un cadru juridic clar, precum şi un rol adecvat pentru sectorul privat.

Viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, care este şi preşedintele unui comitet al BRI cu privire la plăţi, a declarat că majorarea plăţilor fără numerar, stimulată de măsurile de izolare adoptate de la debutul pandemiei de coronavirus, a accelerat impactul noilor tehnologii asupra diferitelor tipuri de monede.

Băncile centrale trebuie să îşi continue eforturile, demarate odată cu lansarea anul trecut a proiectului Libra al reţelei Facebook, în ideea de a evita ca sectorul privat să creeze lacune în materie de plăţi cu soluţii inadecvate, a adăugat Cunliffe.

Pe lângă Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, din grupul celor şapte bănci centrale care şi-au unit eforturile cu BRI mai fac parte Banca Centrală Europeană, Banca Naţională a Elveţiei şi Banca Japoniei, dar nu şi Banca Centrală a Chinei (PBOC).

De asemenea, China lucrează deja la crearea unui „renminbi digital” care potrivit PBOC ar urma să contribui la creşterea ponderii yuanului pe piaţa mondială, care în continuare este puternic dominată de dolarul american.

Kenji Okamura, responsabil pe probleme financiare în cadrul diplomaţiei japoneze, a apreciat joi că China încearcă să îşi asigure avantajul primului intrat pe piaţă în punerea la punct a propriei sale monede digitale, „cea de care ar trebui să ne temem”.

„Nu cred că este vorba de o cursă între băncile centrale”, a apreciat însă Jon Cunliffe, adăugând că niciuna dintre monedele digitale ale băncilor centrale nu va domina întreaga lume.

La rândul său, Benoît Coeuré, director de inovare la BRI, a spus şi el că nu este vorba de o cursă internaţională, adăugând însă că băncile centrale trebuie să ţină pasul cu sectorul privat pentru a putea modela viitorul.

Banca Centrală Europeană va începe să experimenteze o versiune digitală a euro

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro şi în paralel va organiza o consultare publică înainte de a introduce această tehnologie.

Instituţia de la Frankfurt precizează că Eurosistemul va iniţia un dialog amplu cu cetăţenii, mediul academic, sectorul financiar şi autorităţile publice pentru a evalua în detaliu nevoile acestora, precum şi avantajele şi dificultăţile pe care aceştia se aşteaptă ca emiterea euro digital să le genereze.

O consultare publică va fi lansată la data de 12 octombrie. BCE a precizat că, în paralel, va fi iniţiată o fază de experimentare, fără a aduce atingere deciziei finale.