Se schimbă banii! S-a aflat ce urmează să se întâmple. Decizie oficială

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Majoritatea australienilor nu au văzut niciodată alt chip pe monedele țării lor, în afară de cel al Reginei Elisabeta a II-a. Decenii la rând, imaginea Suveranei le-a reamintit legătura Australiei cu familia regală și cu statutul acesteia de monarhie constituțională.

Printre monarhiile constituționale, Australia, Canada și Noua Zeelandă au măsuri în vigoare, astfel încât noul monarh să devină automat șef de stat.

După 70 de ani pe tron, Regina Elisabeta a II-a a devenit o parte intrinsecă a vieții de zi cu zi a britanicilor, și nu doar a lor. Portretul, profilul și stema reginei sunt peste tot în Marea Britanie, dar și în Canada sau Australia: pe scrisori, bancnote, monede, pe timbre, pe cutiile poștale și chiar pe produsele alimentare.

Ce se va întâmpla cu banii Australiei după ce noul monarh va fi adus pe tronul Marii Britanii?

Regina Elisabeta a II-a a apărut pe bancnote mai mult decât orice altă persoană din istorie.

Chipul ei există pe monedele din 35 de țări – nu doar în Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, ci și în alte națiuni ale Commonwealth-ului.

Chipul reginei, pe bancnota de 5 dolari a Australiei

Chipul ei apare pe bancnota de 5 dolari a Australiei și pe bancnota de un dolar, care a fost scoasă din uz.

Tatăl reginei Elisabeta, regele George al VI-lea, a apărut pe spatele tuturor monedelor și bancnotelor australiene, lirelor sterline și șilingilor.

Concurs pentru efigia reginei pe bancnote și monede

La câteva luni după moartea sa, în 1952, Comitetul consultativ al monetăriei regale a lansat un concurs pentru a proiecta efigia fiicei sale pentru monede și bancnote în Marea Britanie și în alte țări, inclusiv Australia. Șaptesprezece artiști au fost invitați să trimită proiecte, iar dintre aceștia doi sculptori au fost aleși pentru a se întâlni cu regina – Mary Gillick, în vârstă de 71 de ani, și Cecil Thomas, în vârstă de 67 de ani.

Gillick a câștigat concursul, redând perfect imaginea „tânără” și „accesabilă” a monarhului, purtând o coroană de lauri pe cap.

Noile monede au fost lansate în anul următor, în timp ce cele cu regele George al VI-lea au fost retrase, treptat, din circulație.

Cât de des a fost schimbat chipul Reginei

Efigia reginei a fost actualizată în 1966, când Australia a trecut la moneda zecimală și din nou în 1985 și 1998 pentru a marca progresele domniei Suveranei. Cea mai recentă schimbare a avut loc în 2019.

Care va fi diferența de pe noile monede

De fiecare dată, artiștii și-au adăugat unele note personale, schimbând coroana, adăugând bijuterii și gravând mai multe riduri pe chipul reginei, odată cu înaintarea ei în vârstă.

Noile monede vor trebui proiectate astfel încât să poarte o efigie a regelui Charles al III-lea. Conform practicii anterioare, monedele australiene vor folosi o efigie a Regelui furnizată de Monetăria Regală din Marea Britanie. Va exista o mică diferență: Charles va fi reprezentat cu fața spre stânga.