Se schimbă banii! O modificare istorică ar putea avea loc în cadrul blocului comunitar, asta după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că ar putea apărea o nouă monedă digitală. Despre ce este vorba?
Se schimbă banii! S-a aflat ce urmează să se întâmple. Schimbare istorică
O eventuală monedă euro digitală, pe care Banca Centrală Europeană o studiază, ar putea avea mai multe beneficii, cum ar fi facilitarea plăților transfrontaliere și furnizarea unei ancore monetare digitale, a declarat marți responsabilul politic finlandez al BCE, Olli Rehn.
Faza de investigare pentru euro digital ar trebui să se încheie în octombrie 2023, a declarat Rehn într-un discurs la Universitatea din California, publicat miercuri. BCE va decide apoi dacă va începe să construiască un euro digital, a declarat Rehn.
El a văzut mai multe beneficii posibile ale ideii de a introduce o monedă digitală a băncii centrale, cum ar fi extinderea disponibilității banilor băncii centrale pentru a include plățile între oamenii obișnuiți de la tranzacțiile doar între bănci.
„Un euro digital ar oferi oamenilor o alegere suplimentară în ceea ce privește modul de plată și ar facilita acest lucru într-o economie din ce în ce mai digitală”, a declarat Rehn.
Acesta a declarat că limitările criptoactivelor private existente sunt „structurale”, din cauza prețurilor lor volatile și a vulnerabilității la riscurile cibernetice.
„O formă digitală nativă de monedă sigură a băncii centrale ar putea spori stabilitatea prin furnizarea unui nivel de decontare neutru și de încredere în viitorul sistem financiar”, a declarat Rehn, reluând comentarii recente ale vicepreședintelui Rezervei Federale a SUA, Lael Brainard.
Un dolar digital american ar putea contribui la menținerea supremației internaționale
În iunie, Fed a încheiat o perioadă de consultare publică de patru luni în care a solicitat opinii cu privire la ideea introducerii unui dolar digital, iar președintele Fed, Jerome Powell, s-a pronunțat în favoarea acestuia.
„O CBDC (monedă digitală a băncii centrale) din SUA ar putea… contribui potențial la menținerea poziției internaționale a dolarului”, a declarat Powell în comentariile introductive la o conferință de cercetare organizată de banca centrală cu privire la rolurile internaționale ale dolarului.
Fed tocmai a încheiat o perioadă de consultare publică de patru luni în care a solicitat opinii cu privire la ideea unui dolar digital. Vicepreședintele Fed, Lael Brainard, a apărut ca un susținător cheie, în timp ce guvernatorul Fed, Chris Waller, s-a declarat împotrivă.
„Pe măsură ce luăm în considerare feedback-ul… ne vom gândi nu doar la starea actuală a lumii, ci și la modul în care sistemul financiar global ar putea evolua în următorii 5 până la 10 ani”, a adăugat Powell, scrie Reuters.