Sondaj: Jumătate dintre bulgari nu vor moneda euro

Rezultatele sondajului realizat de Tavex indică o susținere limitată pentru adoptarea monedei euro, deși Bulgaria este angajată oficial în procesul de aderare la zona euro începând cu anul 2026. Conform datelor colectate de la mii de participanți activi în domeniul financiar, doar 24% au declarat că susțin înlocuirea leului bulgăresc cu euro de la 1 ianuarie 2026.

În schimb, aproape 73% dintre respondenți s-au declarat împotriva acestui calendar, potrivit Novinite. Dintre aceștia, o parte ar prefera o amânare, în timp ce un segment semnificativ, 47%, a afirmat că Bulgaria nu ar trebui niciodată să adopte moneda unică europeană.

Amânare sau respingere definitivă. Ce vor bulgarii?

Participanții au fost întrebați și când ar trebui Bulgaria să adopte moneda euro. Rezultatele au arătat o diversitate de opinii:

  • 21% au susținut o adoptare „cât mai curând posibil”

  • 29% consideră că aderarea ar trebui să aibă loc doar după ce țara atinge nivelul mediu de venit din UE

  • 47% s-au opus complet trecerii la euro, indiferent de termen

Prin urmare, suportul real pentru o aderare rapidă rămâne scăzut, iar aproape o treime dintre bulgari preferă amânarea până la o convergență economică mai avansată cu Europa de Vest.

bulgaria, zona euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Diferențe față de sondajele naționale oficiale

Datele Tavex diferă semnificativ de cele publicate anterior de alte surse. De exemplu, în ianuarie, agenția Measure a realizat un sondaj reprezentativ național în care 39% dintre bulgari erau „în principiu PENTRU” adoptarea euro, în timp ce 57% erau „în principiu ÎMPOTRIVĂ”.

Chiar și în acel sondaj, însă, opoziția era clar majoritară, iar susținerea părea să fi scăzut față de anii anteriori, pe fondul contextului economic instabil și a temerilor privind inflația sau pierderea controlului asupra politicii monetare.

Temeri economice și incertitudini globale

Publicarea rezultatelor de către Tavex vine într-un moment tensionat din punct de vedere financiar. Incertitudinile legate de un posibil război comercial între marile economii, deprecierea dolarului american, dar și instabilitatea piețelor bursiere internaționale sporesc prudența cetățenilor.

Mulți dintre respondenți se tem că aderarea la zona euro, în acest context, ar putea limita opțiunile guvernului bulgar în fața unor șocuri economice externe, în special dacă moneda națională este înlocuită cu una pe care Bulgaria nu o controlează direct.