Se schimbă banii urgent! De când se face trecerea la euro şi se renunţă la moneda naţională

euro

Sursă: Dreamstime

Ministrul Finanțelor din Bulgaria, Assen Vassilev, a declarat recent că noul guvern de centru de la Sofia este hotărât să introducă Bulgaria în zona euro. Potrivit acestuia, data ţintă este de „1 ianuarie 2024”.

Încă o țară va trece la euro! O spune chiar ministrul Finanțelor: Ținta este 2024

Ministrul Finanțelor din Bulgaria a spus că nici creşterea inflaţiei şi nici deficitul fiscal preconizat pentru acest an nu ar trebui să modifice planurile țării sale de a adopta moneda euro la un curs de 1,95583 leva pentru un euro, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Am reconfirmat data ţintă de 1 ianuarie 2024 pentru aderarea Bulgariei la euro. Din punct de vedere tehnic facem toate demersurile, şi merge destul de bine, aşa că nu cred că vor fi probleme aici”, a spus Assen Vassilev, absolvent al Universităţii Harvard, într-un interviu acordat sursei menționate.

Ministrul s-a declarat încrezător cu privire la data aderării

Mai mult, acesta s-a declarat „destul de încrezător” cu privire la data aderării. Cu un produs intern brut per capita situat la jumătate faţă de media din UE, Bulgaria speră că aderarea la euro va accelera viteza cu care va reduce decalajul care o separată de ţările bogate din Occident.

„Sunt două beneficii majore: costul afacerilor va scădea iar celălalt este încrederea investitorilor. Atunci când eşti parte din zona euro, investitorii se simt mult mai confortabil”, a spus oficialul bulgar.

Cu una din cele mai mici datorii din UE, Bulgaria îndeplineşte criteriile nominale pentru aderarea la moneda unică, exceptând cel privind inflaţia, care în luna decembrie 2021 a urcat la 6,8% în ritm anual, din cauza exploziei preţurilor la energie.

De asemenea, Assen Vassilev a spus că în 2022 inflaţia se va situa uşor peste media din UE, din cauza costurilor cu energia, dar crede că anul viitor se va apropia de media din UE.

Bulgaria trebuie să convingă restul statelor membre că este serioasă cu privire la combaterea corupţiei

Totuși, pentru a-şi putea atinge obiectivul de aderare la zona euro, Bulgaria trebuie să convingă restul statelor membre că este serioasă cu privire la combaterea corupţiei şi de asemenea să îi convingă pe bulgari că trecerea la euro nu va conduce la preţuri mai mari.

Peste jumătate dintre bulgari nu cred că adoptarea monedei euro este ceva pozitiv iar 77% se tem că pe parcursul trecerii la moneda unică vor apărea practici abuzive de stabilire a preţurilor, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru publicat în luna iulie.

Chiar și așa, Vassilev este încrezător că reformele avute în vedere vor da rezultate în lupta împotriva corupţiei, în timp ce o campanie de informare care va începe la vară va conduce la creşterea sprijinului publicului pentru moneda unică.

„Vrem să facem mai uşor pentru fiecare afacere, pentru fiecare persoană să vadă ce înseamnă în realitate trecerea la euro şi apoi să decidă dacă asta e ceva bun sau rău pentru ei”, a completat ministrul bulgar al Finanţelor.