Ministrul Cercetării a anunțat că buletinele de identitate se vor schimba în acest an. Ministrul Ciprian Teleman spune că se fac deja pași pentru legiferarea acestei schimbări în Parlament și speră că, până în august, să avem o nouă carte de identitate.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat marţi că probabil cartea de identitate electronică va fi disponibilă în august, ea oferind şi posibilitatea semnăturii electronice. Acesta a punctat că primi pași privind legiferarea se fac în Parlament.
„Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat ministrul la DCNews, în cadrul dezbaterii „Digitalizarea României, Prioritate Zero”, după cum transmite Agerpres.
Statul nu trebuie să naționalizeze digitalizarea
Ministrul Cercetării a vorbit şi de principiile digitalizării şi de nevoia de transparenţă în acest domeniu. Ciprian Teleman a punctat că statul trebuie „să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare”.
„Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Teleman.
În acest sens, ministrul a menţionat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achiziţiile publice, anume punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.
Soluțiile de digitalizare trebuie să fie sustenabile
Totodată, ministrul Ciprian Teleman a spus că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate, menţionând „total cost of ownership”, anume „cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”.
„De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat el.
Conform unui raport recent intitulat „Digitalizarea: o oportunitate pentru Europa”, creșterea gradului de digitalizare a serviciilor și lanțurilor valorice în Europa în următorii șase ani ar putea determina un avans al PIB-ului pe cap de locuitor al României cu 16,48% și al productivității cu 16,70%.
Potrivit raportului întocmit pe baza datelor colectate din toate cele 27 de țări ale UE și din Marea Britanie în perioada 2014-2019, o creștere de 10% a scorului general DESI (Indicele Economiei și Societății Digitale al Comisiei Europene) pentru un stat membru este asociată cu un PIB pe cap de locuitor cu 0,65% mai mare, presupunând că alți factori cheie rămân constanți, cum ar fi forța de muncă, investițiile în economie, capitalul și consumul guvernamental.