Schimbare pentru cei care au buletin de identitate. Decizia de modificare a acestora ar urma să se aplice în patru-cinci luni. Informații importante în acest sens au fost date de Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.
Cărțile de identitate electronice au fost introduse în 2021, însă doar în județul Cluj, printr-un proiect pilot. În restul țării, implementarea acestora a fost amânată în mod repetat.
Cărțile de identitate electronice vor fi emise în curând și în București. S-a aflat ce tip de informații vor fi stocate în microcipul din aceste cărți de identitate.
În câteva luni va începe procesul de emitere de noi cărți de identitate
Unii români sunt de părere că, la fel cum plățile se fac cu cardul, prezentarea buletinului electronic ar putea economisi mult timp. Un exemplu este la vamă, unde se vor putea elimina problemele legate de cozile și dosarele actuale.
Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, a venit cu informații importante. El s-a declarat optimist, afirmând că în patru-cinci luni vor începe emiterea cărților de identitate electronice.
Primul lot de 300.000 de cipuri necesare va sosi săptămâna viitoare
Conform lui Cătălin Giurescu, acest lucru se va petrece inițial în municipii, inclusiv București.
„Sunt optimist. Eu cred că într-un interval cuprins în în patru-cinci luni vom emite (n.r. cărțile de identitate electronice) și cu siguranță s-a stabilit că extinderea va începe cu municipiile, cu Bucureștiul”, a comentat el.
Conform acestuia, primul lot de 300.000 de cipuri necesare buletinelor electronice va sosi săptămâna viitoare.
Ce date va conține noul buletin de identitate electronic
Un buletin electronic va conține, pe lângă datele obișnuite, un microcip care va stoca, de exemplu, semnătura electronică a cetățeanului. Va exista și o variantă fără cip. Cartea de identitate electronică va funcționa și ca un card de sănătate și va permite accesul la sistemele online ale instituțiilor statului, a explicat Giulescu.
„Primul lot de 300.000 de cipuri necesare buletinelor electronice va ajunge săptămâna viitoare. Un buletin electronic va conține, pe lângă datele pe care le avem deja pe buletine, un microcip pe care vor fi stocate, de exemplu, semnătura electronică a cetățeanului. Va exista și o variantă fără. Cartea de identitate electronică va ține loc și de card de sănătate și va putea fi folosită pentru a accesa sistemele online ale instituțiilor statului”, a explicat Cătălin Giulescu pentru observatornews.ro.
Românii vor putea să se autentifice în portalul de stare civilă
Trebuie menționat că, în baza acestui buletin de identitate electronic se va realiza autentificarea. Românii vor putea să se autentifice în portalul de stare civilă. Ei vor putea cere certificate de stare civilă. Ulterior, întreaga administrație publică, prin interoperabilizare, va permite accesul cetățeanului la orice sistem al administrației publice.
Pe 5 ianuarie 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2023. Ea vizează pentru modificarea și completarea unor acte normative referitoare la evidența persoanelor și buletinele electronice. Această lege are ca obiectiv implementarea la nivel național a actelor de identitate, inclusiv Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă, într-un format conform standardelor de securitate necesare cărților naționale de identitate emise la nivel național.