Informația momentului pentru toți românii. Se schimbă buletinele!
S-a aflat cum vor fi noile cărți de identitate, dar și ce întrebuințare vor mai avea. Noile documente trebuie introduse până în 2031.
Noile cărți de identitate pentru români vor avea cipuri cu antenă proprie încorporată. Aceste cipuri vor asigura un nivel maxim de securitate. Cu noile buletine se vor putea face inclusiv plăți contactless.
Cipurile din noile buletine ale românilor vor asigura un nivel maxim de securitate și vor putea fi folosite inclusiv pentru efectuarea plăților contactless, se arată în caietul de sarcini al contractului de achiziție, lansat de Imprimeria Națională pentru cipuri și materia policarbonat cu antenă inserată, scrie Economedia.
În caietul de sarcini se arată cipul este de tip dual interface.
”Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, se arată în caietul de sarcini.
Toți românii trebuie să treacă la noile buletine până în 2031
Un lucru extrem de important este faptul că românii trebuie să treacă la noile cărți de identitate electronică până în 2031.
Contractul de tip cadru este împărțit în cinci părți subsecvente, pentru anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. El presupune achiziționarea a maxim 9 milioane de cipuri și 375.00 de plastice cu antenă și are o valoarea maximă estimată de 189 de milioane de lei.
Românii trebuie să treacă la noua carte de identitate electronică până în anul 2031. Noile buletine au dimensiunea unui card bancar. Pe lângă informațiile regăsite pe actualele cărți de identitate, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.
La Cluj Napoca se folosesc deja cărțile de identitate electronică
Proiectul-pilot prin care a început deja folosirea cărților de identitate electronică a început încă de la sfârșitul anului 2021 în municipiul Cluj-Napoca. Aici, au fost emise până în prezent 5.000 de astfel de buletine noi. Proiectul a fost inițiat la începutul lunii august 2021.
„La data de 2 august a fost iniţiat proiectul pilot, de la care noi aşteptăm să genereze informaţii necesare pentru stabilirea programului de extindere şi generalizare a editării cărţii electronice de identitate. În cadrul proiectului pilot au fost realizate următoarele activităţi până în acest moment: de la data de 2 august până pe 18 august au fost preluate un număr de 100 de cereri de eliberare a cărţii electronice de identitate.
Timpul de soluţionare a unei cereri de eliberare a cărţii electronice de identitate noi l-am proiectat în acest program pilot undeva la 20 de minute. Fac menţiunea că până în prezent nu a fost depăşit termenul de 15 minute. Aşadar, avem răspuns la în cât timp putem să preluăm o cerere – 15 minute. Cererea pentru emiterea cărţii de identitate se generează automat, nu necesită a fi completată de către cetăţean”, a spus Lucian Bode, în luna august 2021.