Ministerul de Interne anunță extinderea cărții electronice de identitate
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat într-un comunicat că se află în faza finală de dezvoltare a infrastructurii necesare emiterii unui nou prototip de Carte Electronică de Identitate (CEI).
Testele tehnice finale sunt programate pentru perioada 9-15 septembrie 2024, ceea ce deschide calea extinderii acestui proiect la nivel național.
Proiectul Pilot și Extinderea la Nivel Național
Emiterea CEI a început în municipiul Cluj-Napoca pe 2 august 2021, în cadrul unui proiect pilot. De atunci, numărul de CEI emise a crescut semnificativ, ajungând la:
- 919 CEI până la sfârșitul anului 2021,
- 6.288 CEI până la sfârșitul anului 2022,
- 16.995 CEI până la sfârșitul anului 2023,
- 25.608 CEI până la data de 20 august 2024.
În funcție de rezultatele testelor din septembrie, Ministerul de Interne estimează elaborarea unui calendar de extindere a emiterii CEI la nivel național. Se preconizează că extinderea va începe în județul Cluj, continuând cu municipiul București, iar până la finalul lunii octombrie 2024, CEI va fi disponibilă în toate municipiile reședință de județ.
Această extindere este esențială pentru cheltuirea bugetului de 150 de milioane de euro alocat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care va acoperi costurile pentru emiterea a 5 milioane de Cărți Electronice de Identitate, mai precizează MAI.
Proiecte de digitalizare în serviciile de stare civilă
În paralel, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor este implicată în digitalizarea serviciilor publice prin implementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).
„Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” – SIIEASC este un Sistem informatic implementat în scopul digitalizării stării civile, reducerii birocrației și timpului de așteptare, transmite MAI.
Sistemul permite depunerea și eliberarea documentelor pentru evenimentele primare de viață precum:
- Naștere
- Căsătorie
- Divorț
- Deces
Extinderea platformei pentru actele de stare civilă
De la 18 aprilie 2024, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, împreună cu Direcțiile Județene și Locale, a extins utilizarea platformei SIIEASC pentru înregistrarea digitală a evenimentelor de viață „naștere” și „deces”. Până la 23 august 2024, aceste servicii digitale au fost accesibile pentru locuitorii din 2.445 de unități administrativ-teritoriale, se mai arată în comunicatul citat.
Începând cu 24 august 2024, platforma a fost extinsă și pentru înregistrarea exclusiv digitală a evenimentului de viață „căsătorie”, facilitând astfel accesul cetățenilor la servicii publice moderne și eficiente.