Primele cărţi de identitate electronice cu chip au fost eliberate de Ministerul de Interne, în cadrul unui proiect-pilot.

Prezența sau lipsa tricolorului pe aceste documente este o temă falsă, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

Primele cărţi de identitate electronice cu chip au fost eliberate. Clujenii sunt fericiții posesori

Proiectul pilot a fost lansat în luna august la Cluj Napoca, însă peste câteva luni ar putea fi extins la nivel naţional.

Astfel, programul pilot în cadrul căruia vor fi emise 5.000 de cărți electronice de identitate se desfășoară în Cluj-Napoca și a început pe 2 august.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat în luna august că steagul și stema țării vor fi inscripționate pe noul document.

”Toate părţile interesate au agreat ca pe cartea electronică de identitate simplă să avem steagul, iar pe cartea electronică de identitate ca document de călătorie să avem steagul UE, în centru România şi stema României.

Din acest punct de vedere, eu cred că a fost o temă falsă că nu avem steagul, că n-am avut discuţii”, a declarat Lucian Bode astăzi, într-o conferință de presă.

Ministrul de Interne a adăugat că între noțiunea de ”sex” și de ”gen” s-a ales cea de ”gen”, care va fi ”masculin” și ”feminin”:

”Am avut aceste discuții din noiembrie 2020 până în martie 2021 și de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european ”gender” înseamnă ”gen”, dar, ca să nu avem absolut nici o discuție pe această temă, am scris în HG că în România prin ”gen” se înțelege ”masculin” și ”feminin”, a explicat Lucian Bode, potrivit antena3.ro.

”Culoarea roșie generează dificultăți”

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu a explicat ce decizii s-au luat la nivelul mai multor state în ceea ce privește steagul de pe buletinele elcetronice.

”Unele state au optat pentru a păstra steagul naţional, spre exemplu Franţa, dar nu există stema, datorită faptului că spaţiul este limitat. Există un număr de state care au păstrat ca element de identitate, stema naţională.

Din datele disponibile până în acest moment doar două state, Franţa şi Cipru au notificat noul document de identitate care corespunde standardelor UE. Celelalte state probabil vor notifica în perioada următoare, aşa cum şi România va trebui să o facă”, a declarat Giulescu, luna trecută.

”Designul a fost creat împreună cu Imprimeria Naţională şi mai mult de 60 la sută din elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente, în designul cărţii, elementele de securitate sunt structurate în special prin modalitatea în care sunt îmbinate culorile, vopselurile.

Culoarea roşie este o culoare tare şi generează dificultăţi în ceea ce priveşte inserarea acesteia în cadrul documentului.

Tehnologiile pe care le deţinem au permis generarea acestor tipuri de elemente astfel încât la nivel de elemente de securitate să atungem standardele existente ale anului 2021.

În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, am optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE care sunt obligatorii. Aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului.

Datorită faptului că are un format mic, caracterele a trebuit să le reducem”, precizat reprezentantul MAI.

Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea