Comisia Europeană vine cu o serie de propuneri care vizează digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate. Documentele digitale vor putea fi solicitate voluntar de către cetățenii Uniunii Europene. Despre ce este vorba mai exact?
Comisia Europeană propune digitalizarea pașapoartelor și cărților de identitate
Comisia Europeană a prezentat marți un set de propuneri pentru digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate, cu scopul de a simplifica și accelera controalele la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Aceste documente digitale, care vor putea fi solicitate și utilizate voluntar, se adresează celor care călătoresc către și dinspre spațiul Schengen, zona de liberă circulație.
Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să elibereze un paşaport digital persoanelor care solicită un document în acest format.
Ce beneficii și funcționalități vor aduce documentele digitale
Conform Comisiei Europene, prin digitalizarea pașapoartelor se urmărește reducerea timpului de verificare la frontieră și fluidizarea procesului de călătorie, păstrând în același timp un nivel înalt de securitate.
Printre informațiile incluse în versiunile digitale ale pașapoartelor și cărților de identitate se vor regăsi datele stocate în cipul documentului fizic, inclusiv imaginea facială a titularului, însă fără amprente digitale.
Documentele digitale de călătorie vor putea fi stocate pe dispozitive mobile, în cadrul unei aplicații numite EU Digital Travel, pe care Comisia Europeană intenționează să o dezvolte.
Aplicația va fi disponibilă atât pentru cetățenii Uniunii Europene, cât și pentru cei din afara UE, care dețin pașapoarte biometrice sau cărți de identitate emise de statele membre ale UE.
Controalele la frontieră vor putea fi făcute mai rapid
Prin digitalizarea pașapoartelor, agenții de frontieră vor putea realiza verificări mai rapide, concentrându-se pe alte controale suplimentare, acolo unde este necesar. Cu toate acestea, pașaportul fizic nu va fi eliminat, iar cetățenii vor putea alege dacă doresc să folosească versiunea digitală a documentului de identitate.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, au subliniat importanța acestei inovații într-o conferință de presă. Ei au explicat că acest nou cadru comun pentru utilizarea documentelor digitale de călătorie va contribui la o mai bună gestionare a fluxurilor de călători și la creșterea eficienței controalelor la frontieră.
Dacă propunerile Comisiei Europene vor fi aprobate de Consiliul UE și Parlamentul European, aplicația EU Digital Travel va fi dezvoltată, împreună cu standardele tehnice necesare. Aplicația va fi destinată cetățenilor din spațiul Schengen, dar și altor călători, permițând o tranziție treptată către controale mai rapide și sigure la frontierele Uniunii Europene.