Companii precum IDNow și Foxit lansează noi produse, în timp ce țări precum Lituania schimbă regulile documentelor de identificare pentru a se adapta noilor cerințe privind semnătura electronică.
Lituania vrea să se asigure acum că documentele identitate sunt conforme cu cele mai recente cerințe privind semnătura electronică calificată din Uniunea Europeană. Acest lucru va însemna că multe dintre cărțile de identitate din țara baltică vor deveni în curând învechite, scrie BiometricUpdate.
Reguli privind semnătura electronică. Cărțile de identitate emise înainte de 1 ianuarie 2024 nu vor mai fi folosite
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Lituania, cărțile de identitate emise înainte de 1 ianuarie 2024 nu vor mai fi folosite, pentru a crea o semnătură electronică calificată. Noua regulă a început să se aplice de pe 23 iulie 2024.
Țara a luat această decizie după ce UE a înăsprit cerințele de securitate pentru dispozitivele de creare a semnăturii electronice în conformitate cu cele mai recente standarde și cu Regulamentul Parlamentului European și Consiliului nr. 910/2014, care reglementează identificarea electronică și serviciile pentru tranzacțiile electronice.
Conform regulamentului eIDAS, semnăturile electronice sunt echivalente din punct de vedere legal cu semnăturile cu cerneală umedă în Uniunea Europeană.
IDnow lansează noi soluții de semnătură electronică
Compania de verificare a identității IDnow a lansat două noi produse de semnătură electronică, destinate companiilor care doresc să simplifice sarcini precum semnarea contractelor de împrumut și a altor documente.
Produsul cu semnătură electronică InstantSign se bazează pe o identitate reutilizabilă, ceea ce înseamnă că poate elimina obligația pentru o nouă verificare a identității, înainte de a putea fi emisă o semnătură electronică calificată (QES).
„Eliminarea cerinței de reverificare prin reutilizarea unei identificări existente simplifică în mod semnificativ procesul de emitere a unui QES într-o călătorie cu semnătură electronică conformă AML”, spune Vikas Seth, director la IDnow.
eID eSign se bazează pe tehnologia NFC pentru a citi documentele
Reguli privind semnătura electronică. Un alt produs nou lansat de compania germană este eID eSign care se bazează pe tehnologia NFC pentru a citi documentele.
În prezent, produsul poate fi utilizat cu o carte de identitate germană, un permis de ședere sau un card de cetățean al UE.
Popularul producător de software PDF Foxit a lansat noi planuri de abonament pentru semnătură electronică – unul pentru utilizatori individuali și antreprenori și unul pentru organizații.
eSign Essentials și eSign Business includ setări pentru conformitatea globală, urmărirea simplificată a documentelor, automatizare, integrări cu platforme populare precum Google, Microsoft și Zoom, colectarea plăților, servicii notariale și instrumente de flux de lucru.
Compania cu sediul central din Fujian, China, susține că produsele sale sunt conforme cu HIPAA, 21 CFR Type 11, FINRA, CCPA, FERPA, eIDAS și GDPR. Include autentificarea cu mai mulți factori (MFA), autentificarea bazată pe cunoștințe (KBA) și semnăturile electronice calificate (QES).