Așadar, fiecare român va avea un card de sănătate virtual cu cod QR pentru consultațiile la medic, potrivit informațiilor apărute recent. Această nouă tehnologie ar urma să fie disponibilă până în septembrie 2025.

Fiecare român va avea un card de sănătate virtual

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a oferit mai multe informații. Potrivit autorității, va exista „un cod QR care să poată să fie scanat prin aceeași aplicație”.

„Va exista un cod QR care să poată să fie scanat prin aceeași aplicație, pe care s-o aibă medicii pe telefon pentru a simplifica mult mai mult lucrurile”, arată ministerul.

Ministerul dezvoltă în prezent aplicația unică a statului (n.red. „Portalul Digital Unic al României”) prin prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituție aflată în subordine.

Astfel, cetățenii români să poată accesa în format digital de pe telefon, tabletă sau laptop și documente de identitate ori cardul național de sănătate.

Contractul are o valoare de 20 milioane de euro

Contractul are o valoare de 20 milioane de euro. Totodată, este atribuit în luna martie din acest an și trebuie finalizat până în luna septembrie 2025.

„Echipa care lucrează la aplicația unică a statului a luat în calcul inclusiv crearea în format digital a cardului de sănătate, pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât la emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a nu crea nevoia de noi investiții în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive”, a transmis ministerul.

card de sanatate
SURSA FOTO: CNAS

Medicii de familie au explicat că noua măsură are multe dezavantaje

Totuși, medicii de familie nu sunt deloc mulțumiți de această măsură. Ei subliniază faptul că are multe dezavantaje. Mulți spun că așteaptă în continuare decizia de modernizare a sistemului. Acest anunț ar fi binevenit.

Totuși, cardul în format electronic prezintă mai multe probleme. Mai precis, medicii vor trebui să suporte cheltuielile aferente. Totodată, medicii de familia sunt de părere că acești „bani cheltuiți în plus” ar trebui redirecționați către modernizarea sistemului.

În acest fel, spun ei, ar fi rezolvate mai multe probleme pe termen lung, iar întregul proces de consultare ar fi mai ușor și mai rapid.

Bogdan Ivan a spus anterior că sistemul cardului național de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este „învechit tehnic”.

Cardul ar urma să fie disponibil și în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.