Se schimbă Codul Fiscal! Modificări importante pentru acești români. Se aplică de anul viitor
Românii care obțin venituri din PFA-uri sau SRL-uri au parte de vești extrem de proaste. De anul viitor, Codul Fiscal va suferi anumite modificări care nu vin deloc în sprijinul acestei categorii de oameni. Schimbările vizează modul de impozitare și de administrare al acestor firme.
Pe lângă noi taxe care vor fi adăugate, vor fi implementate și noi plafoane pentru plata contribuțiilor. Cei care doresc ca anul viitor să aibă o microîntreprindere trebuie ca, până la finalul acestui an, să aibă cel puțin un angajat cu normă întreagă, în timp ce veniturile nu trebuie să depășească suma de 500.000 de euro.
Având în vedere că firmele vor plăti taxe mult mai mari, atât pentru dividende, cât și pentru salariați, consultanții fiscali au venit cu mai multe recomandări, iar una dintre ele ar fi alegerea între PFA și SRL. Ei spun că o astfel de alegere trebuie făcută ținând cont de profilul activității și de veniturile încasate.
„Dacă unul dintre criterii ar fi cât de repede poţi să utilizezi banii, în mod evident, răspunsul este PFA. Dacă un al criteriu de analiză este taxele plătite, atunci veniturile brute până la circa 7500 de lei sunt similare ca şi taxe ca şi PFA, adică taxele ar fi aproape similare, identice, aş putea spune.
Dacă veniturile lunare brute sunt mai mari de 7500, atunci microîntreprinderea, cu un salariat este mai bună, din punct de vedere fiscal, în sensul că se plătesc mai puţine taxe.”, explică Adrian Benta, consultant fiscal.
Firmele mai noi vor avea cel mai mult de suferit
Experții din acest domeniu spun că firmele noi vor avea cel mai mult de suferit. De asemena, ei mai spus că noile modificări ale Codului Fiscal vor duce la creșterea evaziunii fiscale, deoarece firmele vor învăța diverse trucuri prin care să păcălească sistemul.
„Cu cât taxele sunt mai mari, cu atât mai mult va exista evaziune fiscală, asta este clar şi e dintotdeauna”, a mai precizat, la Antena 3, Adrian Benta.
Consultanții fiscali mai spun că ar trebui să se facă simulări de la caz la caz pentru ca românii să aleagă cea mai bună opțiune pentru ei, din punct de vedere fiscal.
Noile modificări ale Codului Fiscal
Autoritățile au decis ca, de anul viitor, să se reintroducă pragul pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro, în ceea ce privește PFA-urile, dar și majorarea plafoanelor CAS și CASS.
Cu privire la SRL-uri, autoritățile vizează schimbări în ceea ce privește modul de încadrare ca microîntreprindere, în timp ce cifra de afaceri anuală nu trebuie să fie mai mare de 500.000 de euro.
De asemenea, tot pentru SRL-uri, cota impozitului pe dividende va crește de la 5% la 8%. De asemenea, SRL-uri care nu au angajați vor avea un impozit pe profit de 16% în loc de 1% cât este acum.