Se schimbă Codul Fiscal! Deciziile care intră în vigoare de la 1 ianuarie

parlament concediile medicale

SURSA FOTO: INQUAM Photos, George Călin

Se schimbă Codul Fiscal. Un proiect care vizează modificarea și completarea Codului Fiscal a fost adoptat de Senat. Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Despre ce este vorba mai exact?

Se schimbă Codul Fiscal

Senatul a aprobat, în ședința de luni, un proiect de lege inițiat de Guvern, care vizează modificarea și completarea Codului Fiscal. Acest proiect are scopul de a transpune în legislația națională anumite prevederi ale Directivei Europene privind sistemul comun al TVA și ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Se schimbă Codul Fiscal. Proiectul a fost adoptat cu un vot majoritar, înregistrând 96 de voturi „pentru” și un singur vot „împotrivă”.

Prin această inițiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal, se propune clarificarea prevederilor referitoare la termenul de depunere a declarațiilor legate de regimurile speciale menționate la articolele 314, 315 și 315^2 din Codul Fiscal. Astfel, se specifică în mod expres că aceste declarații trebuie depuse până în ultima zi calendaristică a fiecărei luni, indiferent dacă aceasta este sau nu o zi lucrătoare. Modificarea vizează eliminarea interpretărilor eronate și asigurarea unei proceduri clare.

De asemenea, proiectul prevede eliminarea posibilității desemnării unui reprezentant fiscal autorizat pentru anumite categorii de importuri de bunuri în România, care au fost transportate dintr-un teritoriu terț.

Vor fi evitate situaţiile în care, deşi declaraţia aferentă regimurilor speciale (…) era depusă în termen, conform legislaţiei din România, exista posibilitatea ca, potrivit legislaţiei din statele membre de consum, să se considere că termenul respectiv a fost depăşit, iar persoanei impozabile care aplică regimul special în România să îi fie aplicate dobânzi şi penalităţi, se arată în proiect.

Ce mai prevede proiectul?

Proiectul de modificare a Codului Fiscal adoptat de Senat mai prevede abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea desemnării unui reprezentant fiscal autorizat în cazul anumitor categorii de importuri în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terț. Această schimbare vine în contextul alinierii la Directivele Europene privind TVA.

În plus, proiectul include și dispoziții similare cu cele aplicate energiei electrice pentru accizele aplicate producției de gaze naturale utilizate în scop tehnologic. Aceste modificări vin în sprijinul eforturilor de aliniere la standardele europene și de eficientizare a gestionării fiscale în contextul comerțului electronic.

În expunerea de motive se subliniază că transpunerea acestor prevederi europene în legislația națională va avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri. Prin menținerea de către prestatorii de servicii de plată a evidențelor privind plățile transfrontaliere și punerea acestora la dispoziția autorităților fiscale, se va facilita detectarea fraudei în materie de TVA în sectorul comerțului electronic, contribuind astfel la colectarea de TVA suplimentară.

Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.