Se schimbă Codul Rutier! Scopul principal al măsurilor anunțate de Guvern este de a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate. Simultan, actul normativ introduce și numerele de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților. Decizia a fost luată pentru o mai bună identificare în trafic.
Conform noilor norme, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.
Se schimbă Codul Rutier
Amintim că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost votat în ședința de vineri, 8 septembrie. Acesta adaugă modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice).
Astfel, mașinile furate din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate. În conformitate cu legislația actuală, interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor poate fi impusă doar dacă îndeplinesc două condiții.
Acestea includ raportarea furtului vehiculului sau remorcii atât în România, cât și în străinătate. A două condiție este punerea acestora sub urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.
Multe dintre autoturismele furate în afara țării nu sunt reclamate autorităților române
În momentul de față, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu sunt reclamate autorităților române.
MAI subliniază că acest lucru „ar putea conduce la concluzia că interdicția nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”.
„Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, arată textul hotărârii.
În cadrul noilor prevederi, se vor modifica normele referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente, respectiv cele cu numere galbene. Culoarea distinctivă a acestora va rămâne neschimbată.
Totuși, în locul abrevierii denumirii localității, care poate fi dificil de recunoscut în trafic, se vor utiliza noile numere de înregistrare care vor include un indicativ format din cifre. Stabilirea acestui indicativ se va face ulterior prin ordin emis de Ministrul Afacerilor interne (MAI).
Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.