Se schimbă Codul Rutier
Un nou proiect de lege vine cu schimbări importante pentru șoferii care încalcă legea. Aceștia ar putea fi amendați și în baza imaginilor surprinse de camerele de bord și de supraveghere.
Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Administrației și Internelor și prevede, în plus, sancțiuni severe și creșterea perioadei de suspendare a permisului, în anumite condiții.
În proiect este trecut mai exact că „polițistul rutier poate constata contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.
Șoferii pot primi amenzi în baza înregistrărilor video în anumite condiții
Astfel, din document se poate observa că anchetatorii vor putea da sancțiuni doar în baza imaginilor primite. Este vorba aici de martori, persoane fizice sau chiar autorități locale și administratori ai drumului.
„S-ar simplifica puțin procedura, poliția ar putea lua măsurile legale vizionând imaginile respective”, spune Raul Neneștean, instructor auto, potrivit ProTV.
În plus, polițiștii ar urma să aibă acces la camerele de supraveghere video din localități, publice sau private, astfel încât să poată primi dovada încălcării regulilor.
Există însă și o serie de reglementări pentru ca înregistrarea video să fie considerată validă:
- extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde posibila faptă contravențională percepută de participantul la trafic;
- data și ora când a fost surprinsă posibila faptă contravențională;
- vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
- semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care a fost surprinsă posibila faptă contravențională, relevantă pentru constatarea acesteia.
Se schimbă Codul Rutier! Alte modificări cuprinse în proiectul de lege
Alte modificări sunt legate de șoferii care conduc sub influența alcoolului. Astfel, dacă un șofer este depistat beat la volan, și repetă abaterea într-un interval de cinci ani, perioada de suspendare a dreptului de a conduce crește de la 90 la 120 de zile.
„Sunt foarte mulți ani de când România plătește tribut zilnic, în sensul în care vorbim de cinci morți pe zi. Suntem pe locul 1 în Europa cu această cifră”, declară Oana Baciu, de la Asociația pentru Protecția Victimelor Accidentelor Rutiere, potrivit sursei citate.
În plus, potrivit aceluiași proiect, orice doctor care constată că un conducător auto are capacitatea psihologică afectată, îl va trimite la un psiholog pentru evaluare, indiferent de timpul trecut de la ultimul consult.
De asemenea, dacă acum testarea șoferului în mașina căruia polițistul găsește recipiente cu alcool este facultativă, conform proiectului aflat în dezbatere, măsura devine obligatorie.