Se schimbă Codul Rutier. Decizia care le reține șoferilor permisul: Nu stabilește polițistul în trafic

Cătălin Predoiu

SURSA FOTO: Facebook, Cătălin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a reamintit tuturor că atribuțiile polițiștilor sunt limitate și că testarea șoferilor ține și de Ministerul Sănătății, nu doar de Ministerul Afacerilor Interne.

Testarea șoferilor ține și de Ministerul Sănătății, nu doar de Ministerul Afacerilor Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a reamintit tuturor că atribuțiile polițiștilor sunt limitate, iar agenții rutieri aplică legea. Testarea șoferilor în centrele IML și „lista neagră” de substanțe interzise sunt chestiuni de natură medicală.

Toate chestiunile din aria medicală ține de Ministerul Sănătății, ci nu de agenții rutieri. nu doar de Ministerul Afacerilor Interne. Testarea șoferilor ține atât de Ministerul Afacerilor Interne, cât și Ministerul Sănătății.

„Există această obligație legală de elaborare a unei legi care să întocmească o listă a substanțelor interzise. Această lege n-o stabilește polițistul agent rutier în trafic și în niciun caz nu ține de specializarea siguranțe rutiere, ci de domeniu medical. După cum știți, legile le face Parlament.

Ministerul Afacerilor Interne are inițiativă legislativă pe domeniul său de activitate, care înseamnă siguranță rutieră, nu domeniu medical, dar ați siguranță rutieră, între altele. Ministerul Afacerilor Interne, prin armele sale, aplică legile în vigoare. Repet, domeniu medical nu intră în sfera de competență a Ministerului Afacerilor Interne”, a explicat Predoiu, după ședința de guvern de joi, 11 iulie 2024.

Cum se va realiza testarea antidrog?

Declarația sa a fost făcută în contextul în care Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) privind testarea antidrog a șoferilor a fost modificată astfel încât rezultatele testelor de sânge să fie eliberate în 72 de ore. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum se va efectua testarea în cadrul IML pentru determinarea toxicologică în cazul șoferilor testați pozitiv cu DrugTest și pentru cei care refuză testele rapide.

Nu este vorba doar de Institutul de Medicină Legală din București, ci despre „o rețea care există în toată țara”. Ea cuprinde șase institute de medicină legală. Testele antidrog se vor efectua în centrele medicale care pot să facă determinări cantitative și calitative în județele care nu au un institut de medicină legală.

„În primul rând trebuie să înțelegem că aceste teste care se fac în cadrul institutelor și serviciilor de medicină legală, nu e vorba doar de Institutul de Medicină Legală din București, e vorba despre o rețea care există în toată țara, ea cuprinde șase institute de medicină legală, iar județele care nu au un institut au un serviciu de medicină legală, testele se vor efectua în centrele care pot să facă determinări cantitative și calitative.

Un test de sânge, inițial este testat calitativ, să vedem dacă este pozitiv sau negativ, iar ulterior pentru testele pozitive se face și o determinare a cantității de substanță stupefiantă sau de alcool care există în acea probă. Noi am avut o discuție inițială cu MAI, ieri cu Comisia de Specialitate de Medicină Legală a Ministerului Sănătății, am făcut o arondare a județelor la institutele de medicină legală care au echipamente care pot face acest tip de determinări.

MAI va asigura transportul probelor către aceste centre regionale. Până la sfârșitul anului, toate cele 42 de laboratoare vor primi echipamente noi. E un proiect de Bancă Mondială pe care noi l-am demarat încă din luna mai”, a declarat, joi, ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila (SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Rafila)