Este lovitura momentului aplicată șoferilor. Se modică Codul Rutier. Noile schimbări ar însemna amenzi necruțătoare pentru toți cei care se află la volan. Cele mai noi modificări care ar putea schimba Codul Rutier radical, ar aduce amenzi usturătoare pentru şoferi şi suspendarea dreptului de circulaţie pentru 120 de zile
În această săptămână a fost pusă spre dezbatere publică, de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), un proiect de ordonanţă propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede o serie de modificări majore asupra Codului Rutier.
Proiectul de ordonanţă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prevede o serie de modificări cum ar fi majorarea sancţiunilor existente în legislaţie sau introducerea unor noi sancţiuni cu scopul de a ridica nivelul de siguranţă al circulaţiei rutiere.
În preambulul proiectului de ordonanţă este menţionat faptul că se au în vedere „evenimentele rutiere colective produse în data de 16.07.2021, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, respectiv 15 accidente de circulaţie, unele dintre acestea soldate cu rănirea mai multor persoane şi, totodată, luând act de conduita neadecvată adoptată imediat producerii evenimentelor rutiere colective de către conducătorii vehiculelor care circulau pe Autostrada A2, prezentată în spaţiul public.”
Se taie în carne vie. Noi amenzi necrutățoare în Codul rutier
Cele mai importante modificări aduse de prezentul proiect de ordonanţă prevăd interzicerea conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Acestea vor fi sancţionate cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (1.305 lei -2.900 lei.). O altă schimbare o presupune modificarea contravenţiei de a circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii (de la 580 lei-725 lei la 1.305 lei -2.900 lei).
Totodată, a fost inclusă și sancţionarea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională. Printre modificările în discuție se mai află și majorarea sancţiunii contravenţionale complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.
Sancțiune dură pentru depășirea vitezei
În plus, în modificarea Codului Rutier se mai are în vedere și reglementarea unui nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.
Clasele de sancţiuni sunt:
clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Pentru ca modificările prevăzute de proiectul de OUG să se aplice acesta trebuie adopatat de Guvern ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.