Se schimbă Codul Rutier! Informația momentului pentru toți șoferii din România! Va fi obligatoriu

Sursă: Dreamstime

Informația momentului pentru toți șoferii din România! În data de 2 martie 2023 vor intra în vigoare noi modificări ale Codului Rutier. Cei ce nu respectă aceste prevederi vor primi amenzi uriașe.

Din data de 2 martie 2023 va intra în vigoare OG 11/2023 ce va aduce anumite modificări Codului Rutier. Noile prevederi le va oferi polițiștilor de la înmatriculări dreptul de a constata și a sancționa o serie de contravenții.

Ce trebuie să facă obligatoriu șoferii pentru a nu fi amendați?

Mai exact, ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor îi vor putea sancționa pe șoferii care nu își îndeplinesc următoarele obligații:

  • neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
  • neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
  • neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
  • deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Astfel, cei care nu respectă aceste obligații riscă amenzile prevăzute în Codul rutier, care sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Este obligatoriu pentru șoferi

Codul Rutier este foarte clar în ceea ce privește circulația autovehiculelor pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, care se face doar cu autovehicule care au montate cauciucuri de iarnă.

La începutul iernii, Registrul Auto Român (RAR) a explicat ce tipuri de cauciucuri sunt corespunzătoare. Nu toate anvelopele de iarnă sunt reglementate de Codul Rutier din România.

„Precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, a transmis RAR.

Amenzi de până la 2900 de lei

Potrivit Codului Rutier, lipsa anvelopelor de iarnă adecvate, în condițiile specificate în legislația în vigoare, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, a mai transmis RAR.