Se schimbă Codul Rutier! Klaus Iohannis a semnat deja decretul

Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Vești bune pentru șoferii români. Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care schimbă totul în cazul amenzilor. Potrivit noului act normativ, conducătorii auto care au fost sancționați și care doresc să formuleze o contestație nu mai sunt obligați să se adreseze judecătoriei pe raza căreia s-a constatat contravenția.

O lege care deja a fost promulgată și a apărut în Monitorul oficial, în ceea ce privește Codul Rutier, schimbă tot ce se știa până acum despre contestarea unei sancțiuni contravenționale.

Este vorba despre faptul că de acum contestarea amenzilor se va putea face și la judecătoria de domiciliu, nu doar în localitatea în care conducătorul auto a fost sancționat.

De mai mult de un an, plângerile contravenționale pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu, dar în cazul contravențiilor rutiere acest lucru nu era posibil. Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul rutier putea fi depusă doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta.

Noul act normativ vine în ajutorul șoferilor care nu sunt de acord cu cele scrise în procesul verbal și vor să conteste sancțiunile rutiere. Astfel, șoferii vor putea depune contestația și la judecătoria de domiciliu, legea ce vizează modificarea Codului rutier în acest sens fiind oficializată luni.

Plângerile pot fi depuse la judecătoria de domiciliu

Legea 254/2023, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial și care intră în vigoare pe 27 iulie 2023, vizează, în esență, modificarea Codului rutier. Aceasta stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.

Mai exact, pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum era până acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere pot fi contestate și la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege, potrivit avocatnet.ro.

Legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis.

La finalul lunii trecute, propunerea legislativă ce vine în sprijinul șoferilor, care pot contesta amenzile rutiere și la judecătoria din zona de domiciliu, a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional.

Ce amendă iei dacă nu îţi funcţionează luminile

Conducătorii auto care sunt depistați în trafic cu probleme lasistemul de iluminare al mașinii riscă amenzi foarte mari, pentru că se pun în pericol atât pe ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic.

Conform Codului Rutier, dacă ai becurile arse, care nu funcționează corespunzător sau care nu sunt omologate, atunci riști sa fii sancționat, conform normelor în vigoare.

În 2023, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, dar asta nu înseamnă că amenda o să fie mică. Conducătorii auto care au probleme cu sistemul de iluminare şi sunt prinşi de poliţişti riscă o amendă între 870 și 1160 de lei.