Modificări în Codul Rutier! Șoferii, sancționați și pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere
Modificări în Codul Rutier! Șoferii vor putea fi sancționați și pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere. Polițiștii au avut dreptul de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local, utilizând mijloace tehnice instalate pe drumurile respective și, dacă era cazul, pe baza acestor date, să aplice sancțiuni șoferilor.
În aceste situații, s-a verificat eventualitatea încălcării normelor de circulație pe drumurile publice, precum și prezența în trafic a vehiculelor supuse confiscării, căutate conform legii sau care puteau fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară.
Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice viza:
- limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
- interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
- semnificația culorii roșii a semaforului;
- trecerea la nivel cu calea ferată;
- interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
- depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.
Șoferii, sancționați pe baza înregistrărilor audio-video
Printre multiplele modificări aduse Codului Rutier în această vară, Ordonanța de Urgență nr. 84/2024 a introdus posibilitatea ca șoferii să fie sancționați în baza înregistrărilor audio-video furnizate polițiștilor de către alți participanți la trafic sau de către administratorii drumurilor publice. Aceste noi reglementări vor intra în vigoare pe 27 octombrie, deși implementarea lor efectivă ar putea necesita o perioadă de adaptare.
Astfel, șoferii pot fi sancționați pe baza înregistrărilor audio-video sau video transmise de un alt participant la trafic, inclusiv imagini realizate cu camere de bord sau telefoane mobile, dar doar în situațiile în care aceste înregistrări surprind comportamente agresive în trafic.
Ordonanța stipulează că „polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.
Însă pentru a fi validă, înregistrarea audio-video trebuie să îndeplinească anumite condiții. Care sunt acestea, puteți afla aici.