Se schimbă Codul Rutier! Se întâmplă din 2022. Anunțul momentului pentru toată România

amenda

Informație pentru toți șoferii! Punctul de amendă pentru sancțiunile rutiere se va schimba din 2022. Asfel, potrivit OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetar, valoarea punctului de amendă va fi îngheţată la 145 de lei.

Potrivit OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1202 din 18 decembrie 2021, punctul de amendă pentru sancțiunile rutiere a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.

„La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul 2.4 se introduce un nou alineat, alineatul 2.5, care va avea următorul cuprins: Prin excepție de la prevederile alin. (2), în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 un punct-amendă este 145 lei.”, se arată în textul de lege.

Astfel, punctul de amendă nu va mai creşte la 255 lei la începutul anului 2022, după creşterea salariului minim din ianuarie la 2.550 de lei de la 2.300 de lei. Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Se schimbă Codul rutier

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un nou proiect OUG în care este prevăzut că polițiștii rutieri vor putea sancționa și mai dur șoferii care încalcă legislația.

Mai precis, polițiștii rutieri ar putea interzice conducerea unui vehicul pe teritoriul României, timp de un an, șoferilor care au permis de conducere străin și care au fost condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră în țara noastră.

Abaterile grave pentru ți se poate interzice conducerea unui vehicul în România

În proiectul de OUG pus în dezbatere publică se arată că șoferii care vor primi interdicția de a conduce în România, cu un permis de conducere străin, sunt cei care au fost condamnați pentru uciderea sau rănirea unei persoane în urma nerespectării regulilor de circulație, au condus un vehicul cu un număr fals de înmatriculare, care au condus pe drumurile publice un autovehicul care avea plăcuța cu numere de înmatriculare retrasă sau care a condus un autovehicul străin care nu are drept de circulație în România.

Pe lista aceasta se mai adaugă cei care au fost prinși conducând un autoturism sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, cei care au refuzat sau nu s-au prezentat la prelevarea de mostre biologice, cei care au părăsit locul accidentului fără acordul poliției sau cei care au participat la curse neautorizate pe drumurile publice.

Cei care au îngreunat sau împiedicat circulația prin așezare de obstacole vor fi și ei vizați de această schimbare a Codului rutier, la fel și cei care au lăsat un vehicul nesupravegheat  – care transportă produse sau substanțe periculoase – pe partea carosabilă a drumului public.