Comisia Tehnică Rutieră din Primăria Capitalei a aprobat deja un proiect prin care va modifica Codul Rutier. Așadar, va apărea un nou semn rutier pe care șoferii trebuie să îl respecte, astaa dacă nu vor o amendă de 725 de lei și suspendarea permisului timp de 30 de zile.
Se schimbă Codul Rutier! A apărut un nou marcaj rutier. Cei care-l încalcă riscă amenzi de 725 de lei
Consilierul general Nicorel Nicorescu, inițiatorul proiectului, a decis că este momentul pentru un nou marcaj rutier, cu scopul de a-i ajuta pe cei care circulă pe biciclete. Noul marcaj poartă numele de ”Bike Box” și va apărea doar pe bulevardele mari din Capitală.
Măsura vine în contextul în care bicicliștii circulă pe trotuare deoarece nu au suficiente piste, cu toate că, potrivit Codului Rutier, bicicliștii trebuie să conducă pe carosabil. În același timp, cei care merg pe șosea nu stau la semofor.
Bicicliștii și cei care merg pe trotinete spun că plecarea de la semafor este periculoasă, deoarece pot fi acroşaţi de autoturismele care demarează în trombă și sunt nevoiţi să inhaleze gaze de eşapament.
Unde vor apărea semafoarele
Inițiatorul proeictului spune că s-a inspirat de la Viena pentru aceste marcaje și că ele vor apărea chiar înainte de semafoare. El mai spune că marcajul este un pătrat cu o bicicletă desenată la mijloc.
Potrivit noului marcaj, bicicliștii vor putea trece printre mașini, se vor opri în spațiile destinate lor, chiar în fruntea coloanei. Așadar, ei vor putea pleca primi de la semafor, șoferii din spate fiind nevoiți să îi aștepte.
Radu Mititean, președintele Federației Bicicliștilor din România spune că bicicliștii care nu apucă să plece când se pune verde la semafor va fi claxonat cu siguranță de șoferi,
„Cu siguranţă va fi claxonat din spate de şoferi. E o întârziere de câteva secunde. Dar abordarea de a prioritiza autovehiculele nu are cum să fie o soluţie pentru oraşele mari”, spune el.
Zona pentru biciclete de la semafor înseamnă spaţiul pe care îl ocupa prima maşină care opreşte la culoarea roşie. Marcajul, când va fi gata, va avea o lungime de trei metri, iar şoferii nu vor avea voie să îl încalce. Altfel, risca să fie sancţionaţi de poliţişti, spun iniţiatorii proiectului.
Sancțiuni pentru șoferi
Consilierul general care a inițiat acest proiect spune că linia de stop se va muta mai în spate și că poliția națională și locală va trebui să aplice sancțiuni dacă șoferii încalcă marcajul.
Codul Rutier spune că șoferii care trec de marcajul de stop la culoarea roșie a semnaforului, riscă o amendă de până la 725 de lei şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.
Noile marcaje vor apărea în intersecţiile din Bucureşti într-o lună sau două, când se va termina şi licitaţia pentru aplicarea lor pe asfalt.
Sursă foto: Dreamstime