Proteste violente în Bulgaria din cauza trecerii la moneda euro
Un protest organizat de partidul ultranaționalist Renașterea din Bulgaria, care este pro-rus și împotriva Uniunii Europene (UE), a degenerat în violențe, iar mai mulți polițiști au fost răniți. Membrii și susținătorii partidului politic au ieșit în stradă pentru a susține leul bulgăresc și a se opune introducerii monedei euro.
Președintele Renașterea, Kostadin Kostadinov, a declarat că nu vor ca independența financiară a Bulgariei să fie distrusă și că vor să păstreze leul bulgăresc. El a mai spus că sunt acolo pentru a-și apăra libertatea.
Protestul a început sâmbătă la prânz, în fața Băncii Naționale a Bulgariei, iar mai apoi au mers în marș spre sediul reprezentanței Comisiei Europene (CE) din Sofia. Guvernul Bulgariei a condamnat atacul asupra clădirii UE, spunând că astfel de acte sunt inacceptabile și contrar principiilor statului de drept.
💶 No to the Euro: Bulgaria’s anti-euro protesters try to storm EU mission building – Reuters
Several thousand supporters of Bulgaria’s ultra-nationalist Revival party scuffled with police on Saturday while trying to storm the building of a European Union mission during a… pic.twitter.com/t5b3WlVilU
— NEXTA (@nexta_tv) February 22, 2025
Protestatarii, care erau împotriva guvernului, strigau „Demisia!” și „Nu euro!” și au atacat clădirea aruncând cu vopsea roșie, petarde și cocktail-uri Molotov. Au dat foc ușii clădirii înainte ca poliția să intervină. În urma confruntărilor, zece polițiști au fost răniți.
Exploziile petardelor au durat câteva minute, iar polițiștii i-au îndepărtat pe protestatari de la clădire. Poliția Bulgară a reținut șase persoane, iar la fața locului au ajuns pompieri și ambulanțe, precum și jandarmi.
Trecerea Bulgariei la moneda euro va duce la creșteri ale prețurilor
Deși Guvernul Bulgariei nu a spus încă exact când va adopta moneda euro, se fac schimbări în legi pentru a face tranziția cât mai ușoară.
În principiu, se dorea schimbarea începând cu 1 ianuarie 2026, însă ministrul bulgar de Finanțe a precizat în urmă cu o lună că nu vor mai fi solicitate rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, ceea ce ar echivala cu abandonarea acestei ținte.
Recent, guvernul interimar a aprobat o decizie prin care cere Comisiei naționale pentru burse și piețele de mărfuri să înceapă schimbarea taxelor din leva în euro, imediat ce Bulgaria va deveni oficial membru al zonei euro.
În același timp, și alte instituții guvernamentale ajustează tarifele și taxele pentru a se pregăti de trecerea la euro. De exemplu, Agenția pentru Supraveghere Metrologică și Tehnică a început un proiect pentru a stabili un nou tarif, care va fi aplicat în euro atunci când Bulgaria va deveni parte a zonei euro.
Sectorul public și cel privat sunt în plin proces de adaptare
Atât statul, cât și companiile private se adaptează la schimbare. În sectorul privat, firmele își recalculează prețurile și își actualizează programele pentru a se conforma cu noua monedă. De exemplu, lanțul de magazine Fantastico a început să afișeze prețurile atât în leva, cât și în euro pe bonurile de plată, pentru a ajuta clienții să se obișnuiască cu conversia valutară.
În domeniul imobiliar, euro este deja moneda principală, iar multe proprietăți sunt listate în euro, nu în leva. Trecerea la euro aduce provocări logistice mari și necesită o pregătire atentă. Instituțiile, băncile, companiile și cetățenii trebuie să lucreze împreună pentru a face tranziția cât mai ușoară.