Se schimbă harta României? Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, a vorbit despre Reorganizarea teritorială a țării. El a spus de ce acest lucru nu se poate produce până în 2025.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, susține că o reorganizare administrativă a României este necesară, dar nu se poate face „mecanic”. În plus, susține el, acest subiect nu poate fi discutat mai devreme de anul 2025.
Mediul de afaceri din România, prin Camera de Comerț și Industrie a României, a cerut reorganizarea administrativ-teritorială a României, astfel încât România să aibă 15 județe, o comună – peste 5.000 de locuitori și un oraș – peste 10.000 de locuitori. Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, a declarat că astfel de criterii „mecanice” nu pot fi aplicate în cadrul unei reorganizări teritoriale.
„Discutarea unor criterii mecanice pe baza cărora să facem reorganizarea administrativ-teritorială nu este de dorit. Am auzit două criterii.
Unul legat de populația UAT-ului și un criteriu referitor la faptul că dacă nu sunt suficiente veniturile proprii ale autorității locale pentru a susține salariile, cheltuielile, facturile pentru funcționare, atunci înseamnă că acel UAT nu este viabil. Chiar aș spune că este un criteriu periculos”, a spus Cseke Atilla pentru „Adevărul”.
O organizare administrativ-teritorială necesită cel puțin ajustări
El a explicat că aplicarea acestui ultim criteriu ar aduce 127 de UAT-uri în toată țara, dintre care un singur municipiu reședință de județ, opt orașe și restul comune. Județe întregi ar dispărea cu niciun UAT posibil”, a declarat Cseke Atilla.
Ministrul Dezvoltării a mai spus că „nimeni nu neagă faptul că o organizare administrativ-teritorială care este în vigoare din 1968 nu necesită cel puțin ajustări, dacă nu o regândire completă”, dar această reorganizare nu se poate face mecanic.
Dezbatere asupra criteriilor pe baza cărora să se facă reorganizarea
Ministrul Dezvoltării că reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie să înceapă cu o dezbatere asupra criteriilor pe baza cărora să se facă reorganizarea. Cseke Atilla susține, însă, că în actualul context geopolitic și cu patru rânduri de alegeri în 2024, subiectul nu poate fi discutat mai devreme de începutul anului 2025.
„Soluția este să începem în 2025 să avem o dezbatere, care sigur nu trebuie infinită, pentru că toate trebuie să aibă o anumită finalitate. Să înceapă o dezbatere în care criteriile sunt multiple. Încă o dată, aceste două criterii nu sunt de ajuns. Aceste două criterii duc la o organizare administrativ-teritorială, pe care nu cred că și-ar dori-o cineva.
Din punctul nostru de vedere, deschiderea unui asemenea proces și procedură în 2023, în contextul geopolitic în care este România astăzi și cu ce avem lângă noi și în contextul celor patru alegeri de anul viitor nu este de dorit”, a mai declarat Cseke Atilla.