Se schimbă complet legea în România! Decizie pentru proprietarii de apartamente

blocuri apartamente

SURSA FOTO: Dreamstime

Informaţie pentru mii de proprietari de locuințe din România. În cursul zilei de joi, a fost adoptat un proiect de lege important. Despre ce este vorba?

Un proiect de lege care a fost adoptat joi, 20 iulie, va face mai simplu pentru proprietarii de locuințe să își repare sau să își consolideze casele în caz de cutremur.

Potrivit susținătorilor legii, până acum, structura administrativă a împiedicat mai ales proprietarii de locuințe care doreau să își combine locuințele. Proiectul de lege adaugă numeroase prevederi noi, potrivit deputatului Diana Stoica, în beneficiul proprietarilor și al grupurilor.

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari.

Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva. A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur”, a explicat Diana Stoica.

Credite de reabilitare seismică garantate

În plus, organizatorii „au creat o metodă de susținere a propriilor proiecte, în condițiile în care statul nu are capacitatea de a realiza tot ceea ce este necesar, iar instituțiile publice, spitalele și unitățile de învățământ sunt prioritare”.

„Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 și 2 vor avea posibilitatea să obțină credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru lucrările de reabilitare. Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor”, a precizat deputatul Diana Stoica.

În plus, toate instituțiile publice cu prerogative relevante vor fi obligate să ofere autorităților locale asistența și cunoștințele de care au nevoie pentru a începe procesele de restaurare și consolidare.

Interesul pentru chirii a crescut

În comparație cu aceeași lună din 2022, interesul pentru chirii a fost mult mai mare în luna iunie a acestui an. Vizitele pe pagină pentru anunțurile imobiliare au crescut cu 12%, în timp ce conexiunile dintre chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe site au crescut cu 20%.

În plus, românii au făcut cu 10% mai multe contacte și au văzut cu 1% mai multe pagini de anunțuri imobiliare în această lună (mai 2023), comparativ cu luna precedentă, ceea ce sugerează că și chiriașii sunt mai dornici să își găsească un loc de locuit.

Cu o creștere medie de 1% în iunie 2023, prețurile medii solicitate pentru chirii în cele 10 orașe studiate au fost în mare parte stabile față de luna precedentă. Cu toate acestea, potrivit statisticilor furnizate de Storia.ro, prețurile de închiriere cerute au urcat în medie cu 12% din iunie 2022 până în iunie 2023.