Delgaz Grid va instala aproape un milion de contoare inteligente în zona Moldovei până în 2029

Compania de distribuție Delgaz Grid, parte a grupului E.ON, anunță un proiect ambițios de instalare a aproximativ un milion de contoare inteligente la clienții săi din zona Moldovei în următorii cinci ani. La finalul acestui proiect, 85% dintre consumatorii racordați la rețeaua companiei vor beneficia de sisteme de măsurare inteligentă a energiei, până în anul 2029.

Au fost instalate peste 420 de mii de contoare inteligente

Până în prezent, Delgaz Grid a instalat 426.000 de contoare inteligente prin programe succesive, acestea fiind distribuite în județele Bacău, Iași, Neamț, Vaslui, Botoșani și Suceava.

În viitor, compania plănuiește să monteze încă 900.000 de contoare SMART, în urma a două proiecte pentru care au fost semnate contracte de finanțare din Fondul pentru Modernizare. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la circa 626 milioane de lei, din care aproximativ 433 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

În plus, contoarele inteligente vor fi instalate și la noii clienți, inclusiv la prosumatori – cei care nu doar consumă, ci și produc energie. Ritmul de instalare va fi de 10.000 – 12.000 de unități pe an, ceea ce va duce la un total de 1,4 milioane de contoare inteligente instalate până în 2029.

contor gaze

Cristian Secoșan, directorul general Delgaz Grid, a subliniat importanța acestui proiect.

„Contorizarea SMART este o componentă importantă a digitalizării și transformării sistemului de distribuție, aflat astăzi în fața unor provocări multiple și fără precedent. Creșterea numărului de prosumatori necesită implementarea tehnologiilor smart grid care permit monitorizarea și gestionarea în timp real a fluxurilor de energie”, a declarat Secoșan.

Beneficiile contoarelor inteligente

Instalarea contoarelor inteligente oferă o serie de beneficii pentru consumatori:

  • Transmitere automată a indexului contorului, eliminând necesitatea vizitelor cititorilor sau a transmiterii manuale de către clienți.
  • Facturarea corectă pe baza consumului real, eliminând facturile de estimare și permițând o gestionare mai eficientă a consumului și a bugetului.
  • Contoarele inteligente transmit alarme către sistemul central, care sunt analizate și se stabilesc măsuri de intervenție, fie de la distanță, fie în teren.
  • Deconectarea și reconectarea consumatorilor care au contoare inteligente nu presupune costuri suplimentare, operațiunile fiind gestionate de la distanță.