Începând de anul viitor, declarația unică va suferi modificări, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a anunțat recent ce modificări vor avea loc și când. Despre ce schimbări este vorba, de fapt?
Declarația unică va fi înlocuită cu declarația unică inteligentă/digitală
Declarația Unică actuală va fi înlocuită cu o Declarație Unică Inteligentă/Digitală. Drept urmare, anul 2025 va servi ca perioadă de tranziție între cele două sisteme de raportare.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat într-un interviu pentru Profit.ro că noua declarație va fi precompletată și va include calcule automate.
Noua declarație va folosi informațiile extrase pentru fiecare contribuabil din diverse module și baze de date ale ANAF, precum e-Factură, e-TVA și e-Transport.
Proiectul este încă în faza de dezvoltare, iar în prezent se analizează dacă noul formular va fi denumit Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală.
”(…) în conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură (…)”, spune ministrul Marcel Boloș.
Achizițiile se văd în e-Factură
Ministrul Finanțelor a mai explicat că, în cazul în care o persoană fizică a efectuat o achiziție și a înregistrat o cheltuială în Declarația Unică, aceasta va fi vizibilă în e-Factură dacă a fost realizată pe numele persoanei fizice.
Venitul net, pe baza căruia se plătește impozitul, nu va mai fi stabilit prin declarația persoanei fizice, ci prin extragerea automată a datelor.
Formularul va fi precompletat, iar contribuabilul va putea face modificări ulterioare, cu justificările necesare.
Oficialul a mai precizat că momentan nu s-a luat o decizie cu privire la introducerea unei note justificative la fel ca în cazul e-TVA.
„Nu am stabilit aceste lucruri. În general, fiind câmpuri precompletate cu date din e-Factura sau e-Case de marcat, gestionăm foarte bine componenta de cheltuieli, încât ne asigurăm că deducerile de cheltuieli sunt conforme cu evidențele”, a spus acesta.
Cine va folosi declarația unică inteligentă?
Ministrul a declarat că aceasta ar putea fi utilizată pentru veniturile aferente anului 2025. El a estimat că va deveni operațională în mai 2026.
Pentru asigurarea de sănătate a persoanelor care depun declarația, se vor căuta soluții în colaborare cu CNAS.
Declarația Unică Inteligentă va fi aplicabilă și pentru românii care utilizează sistemul de credit fiscal, dar se va limita doar la secțiunea referitoare la cheltuieli.
Ministrul a explicat că ANAF va genera noua declarație doar pentru persoanele care aleg să se înscrie în sistemul de credit fiscal. Aceasta va include doar secțiunea referitoare la cheltuieli, excluzând informațiile despre venituri.
Astfel, pentru persoanele care se înregistrează în sistemul de credit fiscal, dar care nu sunt obligate să depună Declarația Unică Inteligentă (de exemplu, dacă au doar venituri din salarii), formularul precompletat generat de ANAF va conține exclusiv informațiile despre cheltuielile pentru care au solicitat înscrierea Numărului de Identificare Digitală (NID) pe bonuri.
Numărul de Identificare Digitală (NID), echivalent cu CNP-ul, va apărea pe factură sau bon fiscal doar dacă cumpărătorul solicită în mod expres acest lucru vânzătorului.
„(Vor primi Declarația Unică Inteligentă, n.r.) doar cei care doresc să se înscrie în sistemul național de credit fiscal. La cei care se înscriu în sistemul național de credit fiscal, DUI contabilizează beneficiile. Le despărțim, situația veniturilor din salarii, de exemplu, și situația necesară pentru creditul fiscal este cumva separată, pentru că în DUI pentru credit fiscal se contabilizează partea de cheltuieli, respectiv partea de bonuri care sunt adunate de către contribuabili. Ministerul Finanțelor se așteaptă ca acest mecanism să aducă la lumină o parte din economia neagră și gri”, a declarat Boloș.