Sebastian Burduja a declarat la Digi24 că sunt pregătiți și pentru un scenariu mai puțin favorabil. El a precizat că Ministerul Muncii și-a asumat să întocmească, până la finalul lunii iunie, lista românilor care au nevoie de subvenții pentru plata energiei, printr-un sistem de vouchere.

Românii trebuie să consulte site-ul ANRE

De asemenea, i-a îndemnat pe români să consulte site-ul ANRE și să aleagă cea mai bună ofertă, menționând că există o companie cu capital majoritar de stat, Hidroelectrica, care va furniza energie la un preț de 1 leu pe KWh. Totodată, a adăugat că vor urmări evoluția situației în următoarele trei luni.

„Suntem pregătiți și pentru un scenariu mai puțin favorabil. Ministerul Muncii și-a asumat să întocmească până la finalul lunii iunie lista românilor care au nevoie de subvenții pentru plata energiei, printr-un sistem de vouchere.

Îndemn românii să se uite pe site-ul ANRE și să aleagă cea mai bună ofertă. Avem o companie cu capital majoritar de stat (Hidroelectrica – n. red.) care va furniza energie la un preț de 1 leu Kwh. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele 3 luni de zile”, a declarat Sebastian Burduja la Digi24.

Amintim că, săptămâna trecută, PPC și-a informat clienții cu privire la noile prețuri ale energiei electrice, care vor fi aplicate după perioada în care se aplică prețul plafonat la energia electrică, noile contracte urmând să se aplice până la data de 27 mai 2026.

Creșterea prețului energiei electrice după 1 iulie 2025

Începând cu 1 iulie 2025, prețul energiei electrice ar putea crește semnificativ dacă măsura plafonării actuale nu va fi prelungită. În prezent, tarifele sunt stabilite în funcție de consum, cel mai mic preț fiind de 0,68 lei/kWh pentru un consum de până la 100 kWh.

După ridicarea plafonării, furnizorul PPC va percepe un tarif unic de 1,55 lei/kWh, la care se adaugă un abonament zilnic de 0,43 lei pe loc de consum. Astfel, un consumator cu 100 kWh pe lună va plăti 167,9 lei, față de 80,9 lei în prezent.

Pentru consumatorii mari, creșterea este mai redusă. Cei care depășesc 300 kWh vor plăti 478 de lei pe lună, comparativ cu 403 lei în prezent.

Dacă Guvernul nu intervine cu noi măsuri de sprijin, această majorare ar putea afecta puternic consumatorii casnici, mai ales pe cei cu venituri reduse.