Vestea momentului pentru mii de pensionari! Recent, a fost depus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se propune modificarea Legii Pensiilor, astfel încât să fie modificați indicatorii economici care sunt luați în calcul la indexările anuale ale pensiilor. Iată care va fi noua formula de calcul a indexării pensiilor.
Formula de calcul a indexării pensiilor se va schimba
Acest proiect de lege a fost inițiat de către membrii partidului politic parlamentar „Forța Dreptei”, condus de Ludovic Orban. Ei susțin ferm că actuala modalitate de calcul a procentului de indexare anuală nu ia în calcul posibilitatea apariției subite a unor pusee inflaționiste, care ar putea diminua puterea de cumpărare a pensionarilor români.
Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii prevede ca, din acest an, să se aplice o formulă fixă de indexare a pensiilor românilor. „Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”, scrie la alineatul 4 al articolului 86 din legea respectivă.
Aparent, pensionarii sunt protejați de scumpiri, însă indicatorii menționați sunt luați în calcul pentru anul precedent celui în care se decide nivelul indexării. „Indicatorii prevăzuți la alin. (4) utilizați la stabilirea valorii punctului de referință pentru anul următor sunt cei definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.”
Astfel că, în 2023, pensiile ar trebui să crească numai cu 8%, atât cât a fost nivelul inflației din 2021. Creșterea reală a câștigului salarial nu ar contribui deloc la indexarea pensiilor întrucât aceasta a fost negativă în 2021, pe fondul crizei economice cauzată de pandemia provocată de coronavirus. O creștere de numai 8% a pensiilor ar compensa doar pe jumătate creșterea inflației care, în luna august a acestui an, a fost de 15,3%, comparativ cu luna august a anului trecut.
Punctul de pensie ar putea crește cu 18%
Din aceea, „Forța Dreptei” consideră că indicatorii inflației și indicatorii creșterii reale a salariului mediu brut ar trebui luați în calcul la valori mai apropiate calendaristic de momentul în care se stabilește indexarea.
„Începând cu 1 ianuarie 2023, anual, valoarea prevăzută la lit. b1) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 58,5% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în ultimele 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea se stabilește prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, este formula de calcul a indexării pensiilor, propusă de Forța Dreptei.
Pe scurt, în loc să se ia în calcul inflația de anul trecut, se va lua în calcul inflația înregistrată în luna precedentă adoptării bugetului asigurărilor sociale de stat. În plus, creșterea reală a câștigului salarial mediu brut este luată în calcul la nivelul de 58,5% în loc de 50% întrucât nu mai sunt contabilizate contribuțiile obligatorii la stat aferente unui salariu.
Inițiatorii acestei propuneri legislative admit că modificarea va avea un impact semnificativ asupra finanțelor statului, însă cred că este necesară pentru ca pensionarii să facă față scumpirilor din acest an. Pentru 2023, se estimează o creștere de 18% a valorii punctului de pensie, de la 1.734 la 1.871 lei. Impactul bugetar al acestei măsuri ar fi de 1,36 miliarde de lei, potrivit Fanatik.