Se schimbă harta Europei!? Anunț cumplit venit chiar acum. Se întâmplă la granița României

Sursă: Dreamstime

Răsturnare completă de situație în războiul din Ucraina. Ultimul mesaj adresat președintelui Volodimir Zelenski din partea SUA generează speculații conform cărora Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriile sale pentru ca întreg conflictul militar să ia sfârșit.

Războiul din Ucraina ar putea lua o întorsătură neașteptată. Un anunț venit din SUA generează mari controverse. Într-un interviu acordat pentru publicația The Spectator, fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține că Zelenski ar fi acceptat doar ”în esență” declarațiile sale de la Davos.

Menționăm faptul că oficialul american a dat atunci de înțeles că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanșat la data de 24 februarie.

„Scopul declarației de la Davos a fost de a sublinia că problema obiectivelor războiului trebuia să fie confruntată înainte de momentul în care războiului să devină unul care nu poate fi controlat politic.

Când Zelenski a comentat, nu citise ce am spus eu. În cele mai recente declarații ale sale, a acceptat în esență ceea ce am subliniat la Davos. A acordat un interviu pentru Financial Times în care a acceptat ideea de bază”, a spus Kissinger, pentru sursa citată.

Volodimir Zelenski, revoltat de declarațiile oficialului american

Menționăm faptul că în cadrul declarațiilor de la Davos, oficialul american a precizat că ideal ar fi o întoarcere la statusul de dinaintea războiului. El mai spunea atunci că operațiunea specială din Ucraina nu este despre libertatea țării, ci despre un nou război împotriva Rusiei.

„Ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseși”, declara acesta.

Volodimir Zelenski a avut o reacție dură după mesajul acestuia, precizând că declarațiile sale confirmă faptul că Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. „Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”, declara liderul de la Kiev.

Cele trei scenarii pentru războiul din Ucraina

Referitor la modul în care războiul din Ucraina ar putea evolua, oficialul american susținea că există trei posibile rezultate. Primul dintre ele prevede că Ucraina va pierde 20% din teritoriu, în cazul în care Rusia se va limita doar la zonele ocupate până acum.

„Dacă Rusia rămâne acolo unde este acum, Ucraina pierde 20% din teritoriu și cea mai mare parte a Donbasului, în principala zona industrială și agricolă, și o fâșie de pământ de-a lungul Mării Negre. Dacă rămâne acolo, va fi o victorie, în ciuda tuturor eșecurilor pe care le-au suferit la început. Iar rolul NATO nu va fi fost atât de decisiv pe cât se credea mai devreme”, spune Kissinger.

Cel de-al doilea scenariu ar fi recucerirea teritoriilor ucrainene și evident, alungarea Rusiei din zonele ocupate în ultimele patru luni de zile.

„Celălalt rezultat este o încercare de a alunga Rusia din teritoriul pe care l-a dobândit înainte de acest război, inclusiv Crimeea, iar atunci problema unui război cu Rusia însăși va apărea dacă războiul continuă”, a declarat fostul diplomat american.

Cel mai optimist scenariu pentru finalul războiului din Ucraina

Un al treilea scenariu, pe care oficialul american l-a prezentat și în declarația de la Davos a fost revenirea la linia frontului dinainte de declanșarea războiului.

În cazul în care un astfel de scenariu se va concretiza, Rusia va fi vizibil învinsă, iar Ucraina rămâne cu teritoriile pe care le avea înainte.

„Al treilea rezultat, pe care l-am schițat la Davos și pe care, după impresia mea, Zelenski l-a acceptat acum, este dacă poporul ucrainean poate împiedica Rusia să realizeze vreo cucerire militară și dacă linia de luptă revine la poziția în care a început războiul, atunci Rusia va fi vizibil învinsă. Ucraina va reveni la teritoriile pe care le avea când a început războiul: linia de luptă post-2014.

Va fi reînarmată și strâns legată de NATO, chiar dacă nu va face parte din alianță. Problemele rămase (n.red Crimeea și Donbas) ar putea fi lăsate la negocieri. Ar fi o situație înghețată pentru o vreme. Dar, așa cum am văzut în reunificarea Europei, care a necesitat o perioadă lungă de timp, reunificarea poate fi realizată”, a mai spus Kissinger.