Ea susține că opinia unanimă a serviciilor de informații americane este aceea că forțele ruse vor fi afectate „pentru o perioadă lungă de timp”, scrie USNews.

Comentariile lui Haines au sugerat că armele moderne furnizate de Statele Unite și alte țări Ucrainei ar putea să nu dea prea curând posibilitatea schimbării curentului împotriva Rusiei.

Potrivit lui Haines, Putin nu renunță la ideea de a cuceri cea mai mare parte a Ucrainei, chiar dacă forțele ucrainene au respins încercarea Rusiei de a captura Kievul în februarie, forțând Moscova să-și reducă ambițiile de a ocupa întreaga regiune estică a Donbasului.

Nepotrivire între ambițiile lui Putin și ceea ce armata este capabilă să realizeze

„Credem că are aceleași obiective politice pe care le sugeram și noi anterior, adică să cucerească cea mai mare parte din Ucraina”, a spus Haines. „Percepem o deconectare între obiectivele militare pe termen scurt ale lui Putin în acest domeniu și capacitatea armatei sale, un fel de nepotrivire între ambițiile sale și ceea ce armata este capabilă să realizeze”, a spus ea.

Haines a spus că agențiile americane de informații văd trei scenarii posibile în Ucraina, iar cel mai probabil este al unui război de uzură, în care forțele ruse „obțin câștiguri progresive”.

Rușii se vor baza mai mult pe instrumentele asimetrice

Alte scenarii includ o victorie majoră a Rusiei, cu Ucraina reușind să stabilizeze primele linii, cu mici câștiguri, posibil în apropierea orașului Herson deținut de ruși și a altor zone din sudul Ucrainei. Rușii vor avea nevoie de câțiva ani pentru a-și reconstrui forțele, a spus ea.

„În această perioadă, anticipăm că se vor baza mai mult pe instrumentele asimetrice pe care le au, cum ar fi atacurile cibernetice, eforturile de a controla energia, chiar și armele nucleare, pentru a încerca să gestioneze și să proiecteze puterea și influența la nivel global”, a mai spus Haines. „Între timp, este puțin probabil ca trupele ruse să poată desfășura mai multe operațiuni simultane”, a continuat ea.

Comentariile lui Haines vin în contextul în care la summit-ul NATO de la Madrid, Rusia a fost calificată drept cea mai „amenințare directă” la adresa securității alianței. NATO a promis că va moderniza forțele Kievului.

Amenințare pentru NATO

Vladimir Putin a declarat că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va amplasa infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce cele două țări nordice au fost invitate oficial la summitul de la Madrid să facă parte din Alianță. Putin a fost citat de agențiile ruse de presă spunând că nu poate exclude că ar apărea tensiuni în relațiile Moscovei cu Helsinki și Stockholm în legătură cu aderarea lor la NATO.

Putin a denunțat „ambițiile imperialiste” ale NATO care încearcă să-și afirme „hegemonia”. Rusia a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia împotriva aderării la NATO, spunând că „consecințele militare și politice grave” ale unei astfel de mișcări o vor obliga să „restabilizeze echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în regiunea Mării Baltice, inclusiv prin desfășurarea de armament nuclear.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus încă din momentul în care Finlanda și Suedia anunțaseră intenția de a solicita aderarea că „extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură”. El a adăugat că reacția Rusiei va depinde „de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”.