Oficialii de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea vreodată să recupereze toate terenurile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni de război, chiar și cu armamentul mai greu și mai sofisticat pe care SUA și aliații săi intenționează să îl trimită.
Consilierii președintelui Joe Biden au început să dezbată intern cum și dacă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar trebui să își schimbe definiția unei „victorii” ucrainene – adaptând-o la posibilitatea ca țara sa să se fi micșorat ireversibil.
Ucraina ar putea să nu-și recupereze teritoriile
Oficialii americani au subliniat pentru CNN că această evaluare mai pesimistă nu înseamnă că SUA intenționează să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii teritoriale oficiale Rusiei în vederea încheierii războiului. Există, de asemenea, speranța că forțele ucrainene vor fi capabile să recupereze bucăți semnificative de teritoriu într-o contraofensivă probabilă în cursul acestui an.
Un consilier al Congresului familiarizat cu deliberările a declarat că un stat ucrainean mai mic nu este inevitabil. „Dacă Ucraina poate să recupereze aceste teritorii este în mare parte, dacă nu în întregime, în funcție de cât de mult sprijin le oferim”, a declarat consilierul. El a precizat că Ucraina a cerut în mod oficial Statelor Unite un minim de 48 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, dar până în prezent Pentagonul i-a promis doar opt.
Armata ucraineană ar putea să facă o nouă surpriză
Nu toată lumea din administrația Biden este la fel de îngrijorată – unii cred că forțele ucrainene ar putea din nou să sfideze așteptările, așa cum au făcut-o în primele zile ale războiului, când au respins un avans rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a rămas foarte implicat cu omologii săi ucraineni și a petrecut ore întregi la telefon săptămâna trecută discutând despre eforturile ucrainene de recucerire a teritoriului cu șeful apărării ucrainene și președintele Statului Major, generalul Mark Milley, au declarat pentru CNN oficiali familiarizați cu convorbirea.
Pesimismul crescând vine în timp ce Biden se întâlnește cu aliații SUA din Europa, unde va încerca să transmită putere și optimism cu privire la traiectoria războiului, în timp ce îi convinge pe lideri să rămână angajați în înarmarea și susținerea Ucrainei.
„Trebuie să rămânem împreună. Putin a contat de la început pe faptul că, într-un fel, NATO și G7 se vor scinda, dar nu am făcut-o și nu o vom face”, a declarat Biden duminică, în timp ce se afla la summitul G7 din Alpii bavarezi.
Ce a dus la schimbarea de opinie?
Starea de spirit s-a schimbat în ultimele săptămâni, deoarece Ucraina s-a luptat să respingă avansurile Rusiei în Donbas și a suferit pierderi impresionante de trupe, ajungând la 100 de soldați pe zi. De asemenea, forțele ucrainene își epuizează echipamentele și muniția mai repede decât poate Occidentul să le furnizeze și să le instruiască pe noile sisteme de armament la standarde NATO.
Un oficial militar american și o sursă familiarizată cu serviciile de informații occidentale au fost de acord că este puțin probabil ca Ucraina să fie capabilă să adune forța necesară pentru a recupera toate teritoriile pierdute în fața Rusiei în timpul luptelor – mai ales în acest an, așa cum Zelenski a declarat luni că este obiectivul său. O contraofensivă substanțială ar putea fi posibilă cu mai multe arme și pregătire, au spus sursele, dar Rusia ar putea avea, de asemenea, ocazia de a-și reface forța în acest timp, deci nu există garanții.
„Multe depind de faptul dacă Ucraina poate să recucerească teritoriul cel puțin până la liniile de la 23 februarie”, a declarat Michael Kofman, expert militar la Center for Naval Analyses. „Perspectiva există, dar este contingentă. Dacă Ucraina poate ajunge până acolo, atunci probabil că poate prelua și restul. Dar dacă nu poate, atunci s-ar putea să fie nevoită să se gândească din nou la modul cel mai bun de a obține victoria.”