Veste uriaşă la nivel european! Trei noi state s-ar putea alătura blocului comunitar.
Se schimbă harta Europei? UE a demarat procesul în cazul Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei
Este vorba despre Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. Luni, 7 martie, statele membre al Uniunii Europene au convenit să iniţieze procesul prin care aceste trei ţări ar putea deveni, în viitor, membre ale UE.
Reacţia vine după cererea formală transmisă la Bruxelles de către Ucraina, Moldova şi Georgia săptămâna trecută, potrivit agenţiei EFE.
Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene a anunţat că cele 27 de state membre au cerut Comisiei Europene, luni, 7 martie, să facă primul pas pe acest drum.
Aderarea la Uniunea Europeană este un proces de durată
Mai întâi, va fi elaborat un raport, iar în urma acestuia statele membre UE vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
Trebuie totuşi menţionat că procesul de aderare la Uniunea Europeană este unul laborios şi îndelungat.
Potrivit Parlamentului European, rezoluţia de susţinere a aderării în cazul Ucrainei, votată marţea trecută, nu înseamnă că aderarea a şi început, iar Ucraina nu beneficiază nici de vreo procedură specială de aderare.
Clarificările Parlamentului European vin în urma unor mesaje transmise de la Kiev.
Transnistria cere recunoaştere independenţei, după ce Republica Moldova a decis că vrea să adere la UE
Situaţia este delicată şi în cazul Republicii Moldova, pentru că, imediat cu această ţară a depus cererea de aderare la UE, Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei.
„Depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană este o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiilor moldo-transnistrene.
Depunerea cererii de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Moldova, fără a ține cont de opinia noastră și fără consultări în formatele de negociere existente, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se spune într-o declarație publicată pe site-ul așa-zisului minister de Externe din Transnistria.