Este decizia care ar putea schimba soarta Ucrainei. Anunțul făcut în urmă cu puțin timp de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intrat în atenția Rusiei. Acesta a declarat, vineri, că nu exclude organizarea unui referendum. Populația ar putea fi chemată să decidă, prin vot, statutul viitor al estului Ucrainei şi al Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, relatează Reuters.
Volodimir Zelenski a spus acest lucru într-o intervenţie la canalul de televiziune 1 + 1. El nu a oferit detalii despre cum și când ar putea fi organizat un referendum, dar a spus că aceasta este una dintre opțiunile pentru a relansa un proces de pace blocat în estul Ucrainei și pentru a pune capăt impasului cu Rusia vecină.
„Nu exclud un referendum în Donbass în general”, a declarat Zelenskiy pentru postul de televiziune 1+1.
„Ar putea fi despre Donbass, ar putea fi despre Crimeea, ar putea fi despre încheierea războiului în general”, a spus el.
Implicarea lui Joe Biden, apreciată
Șeful statului ucrainean a susținut că preşedintele SUA Joe Biden a transmis joi asigurări din partea Rusiei că Moscova nu va provoca o escaladare în Ucraina. În acest context, Zelenski a apreciat implicarea preşedintelui Biden în încercarea de a realiza pacea în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Cu toate acestea, șeful statului a menționat că nu exclude discuţii directe cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a soluţiona problema.
Precizarea lui Volodimir Zelenski vine în contextul în care, în ultimele săptămâni, SUA au acuzat Rusia că desfăşoară trupe în apropierea frontierei cu Ucraina. În Occident au fost exprimate tot mai des temeri legate de o posibilă invazie rusă. Pe de altă parte, însă, Moscova a respins criticile occidentale şi acuză Ucraina că a deplasat peste 120.000 de soldaţi în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi luptă din 2014 pentru controlul regiunii.
Temerile privind Rusia
Rusia a cerut vineri ca NATO să anuleze un angajament din 2008 față de Ucraina și Georgia, conform căruia acestea vor deveni într-o zi membre, și a declarat că alianța ar trebui să promită că nu va desfășura arme în țările limitrofe Rusiei care i-ar putea amenința securitatea.
Potrivit sursei citate, relațiile dintre Kiev și Moscova s-au prăbușit după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar forțele susținute de Moscova au ocupat teritoriile din estul Ucrainei pe care Kievul le vrea înapoi. Kievul spune că aproximativ 14.000 de persoane au fost ucise în lupte de atunci.