În contextul tensionat actual, miniștrii de externe ai țărilor membre UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a găsi soluții pentru împiedicarea destrămării Bosniei și Herțegovinei, însă sârbii lui Milorad Dodik, liderul regiunii Republica Srpska, urmăresc să își mărească autonomia pentru a se separa de restul țării balcanice și a să se alătura Serbiei, potrivit Euronews.
„Retorica naționalistă și separatistă crește în Bosnia și Herțegovina și pune în pericol stabilitatea și chiar integritatea țării. Miniștrii vor trebui să ia o decizie cu privire la modul de a opri această dinamică în Bosnia și pentru a evita ca țara să se destrame”, a spus Josep Borrel – șeful diplamației Uniunii Europene.
Bosnia și Herțegovina: o țara plină de conflicte interne
Reamintim că acordul de pace sponsorizat de Statele Unite ale Americii, creat să oprească războiul din 1995, a creat două unități administrative principale în Bosnia, respectiv entitatea dominată de sârbii din Republica Srpska (RS) și Federația Croato-Musulmană, unite printr-un stat central, însă acestea au rămas rivale.
În iulie 2021, Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, un oficial austriac însărcinat cu observarea respectării Acordului de pace de la Dayton, semnat la finalul războiului, a interzis negarea masacrului de la Srebrenica și campania de epurare etnică ce a fost întreprinsă de armata Republicii Srpska, potriviti BBC.
Acțiunile oficialului austriac l-au revoltat pe liderul sârb al Republicii Srpska, Milorad Dodik, ce a intensificat retorica separatistă și a încetat să mai coopereze cu instituțiile naționale, unde activează ca membru care reprezintă partea sârbă a troicii prezidențiale din Bosnia.
Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită din Bosnia, şi-a intensificat discursul separatist, dând impresia că vrea să părăsească instituţiile centrale din țara sa.
De altfel, pe 10 decembrie, Parlamentul din Republica Srpska a dat termen de şase luni Guvernului din Bosnia pentru a organiza legal ieşirea din trei instituţii comune importante ale statului central: armata, justiţia şi sistemul fiscal. Milorad Dodik și-a justificat acțiunile separatiste susținând că sârbii din Bosnia sunt discriminați și sunt acuzați de corupție în mod nejustificat.
SUA, speriată de acțiunile lui Milorad Dodik
În ianuarie 2022, Statele Unite ale Americii au dezvăluit noi sancțiuni împotriva lui Milorad Dodik, care susține că RS ar trebuie să se separe definitiv de Bosnia și să se unească cu Serbia.
De altfel, oficialii americani l-au acuzat pe acesta de „activități corupte” care amenință să destabilizeze regiunea respectivă și să submineze acordul de pace.
Ministrul de externe din Austria, Alexander Schallenberg, a spus că „anunțurile lui Dodik și Republica Srpska sunt extrem de periculoase și se joacă cu integritatea statului, iar acest lucru este inacceptabil pentru noi.”
De altfel, Alexander Schallenberg a avertizat că Bosnia și țările balcanice nu trebuie să devină „un loc de joacă pentru actori din afara Europei.”
Rusia sprijină acțiunile separatiste ale lui Milord Dodik
În contextul tensionat actual, Rusia a promis că îi va sprijini pe Milord Dodik și pe asociații săi din Bosnia și Herțegovina.
De altfel, luni, 21 februarie, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a spus că se va opune presiunilor venite din Occident de a impune sancţiuni împotriva Rusiei, după ce Kremlinul a recunoscut oficial independența republicilor separatiste pro-ruse Lugansk și Donețk din Ucraina, potrivit Reuters.