Se schimbă harta Europei: Vor fi organizate referendumurile de alipire

Un site rusesc, care citează cinci surse familiare cu această situație, arată că liderul de la Kremlin și consilierii săi se orientează după situația militară pentru a organiza referendumurile de alipire a teritoriilor ucrainene cucerite.

RBC arată că Moscova s-a gândit la două date pentru aceste referendumuri, fiind vorba despre luna septembrie și luna noiembrie.

„Adică intervalul care începe de la 11 septembrie ca punct de referință (n.r. Rusia va organiza alegeri regionale în data respectivă) și se termină în jurul datelor de 4-7 noiembrie”, arată una dintre aceste surse.

Sursele mai spun că scenariul în care referendumurile vor avea loc în prima lună de toamnă ar putea să nu se aplice, în contextul în care trupele lui Vladimir Putin nu au cucerit complet regiunea Donețk.

Contraofensiva pornită luni de trupele lui Volodimir Zelenski l-ar putea determina pe președintele rus să trimită trupe în sudul Ucrainei, iar acestea ar putea lua parte la acțiune din regiunea Donețk.

Administrația Putin ar fi fost nehotărâtă cu privire la data referendumurilor

Luna trecută, jurnaliștii de investigație de la site-ul Meduza notau că Administrația Vladimir Putin este nehotărâtă cu privire la data la care vor fi anexate teritoriile ucrainene aflate deja sub controlul armatei Federației Ruse.

Sursele spun că o amânare a anexării ar reprezenta o încercare a Rusiei de a cuceri mai multe teritorii ucrainene, în timp ce Kremlinul este de părere că preluarea totală a controlului în regiunea Donețk este imperativă.

Jurnaliștii de la site-ul anterior menționat, interzis de autoritățile ruse la începutul lunii martie, mai scriu că Vladimir Putin are de gând să anexeze și teritoriile cucerite din regiunile Herson și Zaporojie, în timp ce alte surse spun că Federația Rusă și-ar dori alipirea și de regiunea Harkov.

Kremlinul a început căutarea de propagandiști

Conducerea de la Moscova a început, încă din luna iunie, căutarea unor propagandiști care să își desfășoare activitatea în teritoriile cucerite de armata rusă. Acești propagandiști ocupă funcții de instructori politici sau de ofițeri politici.

Unii strategi politici, care au preferat să rămână sub protecția anonimatului, au declarat că au primite oferte pentru astfel de funcții, misiunea lor fiind de a supraveghea politica, viața publică, mass-media și pregătirile pentru referendumuri. De asemenea, și supravegherea programelor sociale intrau în atribuțiile lor.