Se schimbă harta Europei! Prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut un anunț surpinzător la deschiderea oficială a Summitului I3M.
Se schimbă harta Europei!
Se schimbă harta Europei! Prim-ministrul Marcel Ciolacu a susținut un discurs la deschiderea oficială a Summitului I3M. Șeful Executivului spune că viitorul trebuie să includă reconstrucția Ucrainei. El a mai zis că trebuie să includă și extinderea UE.
„Astăzi lupta se dă pentru a opri violența și opresiunea asupra vecinului nostru, dar viitorul trebuie să includă reconstrucția Ucrainei și extinderea Uniunii Europene către Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest”, spune premierul Marcel Ciolacu la Forumul de Afaceri al I3M.
Premierul a mai precizat că I3M este un scut pentru apărarea cetățenilor, economiilor și securității. Marcel Ciolacu a mai spus că invazia Rusiei în Ucraina este ilegală și nedreaptă. Aceasta îi îndeamnă pe toți să fie mai solidari, spune el.
România, un canal vital
El subliniază că investițiile României cuprind drumuri, căi ferate și porturi, toate acestea facilitând transportul global al cerealelor ucrainene către diverse piețe.
Acesta a mai precizat că România a fost un canal vital pentru Republica Moldova:
- a aprovizionat cu energie
- a ținut deschise rețelele de transport
- a oferit sprijin politic constant
Marcel Ciolacu mai spune că România a fost prima linie de apărare a NATO și că a primit refugiați ucraineni.
”Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă. Acest lucru ne va consolida regiunea și va contribui la diminuarea decalajelor și în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm.
Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economic, apărare comună și digital și să maximizăm astfel potențialul regional! Puterea economică este esențială pentru securitatea noastră și pentru construirea unei mai mari reziliențe regionale”, adaugă premierul român.
Dunărea și Mare Neagră, piloni importanți
Potrivit premierului Dunărea și Marea Neagră pot fi piloni importanți în dezvoltarea regiunii. El mai spune că lupta se dă acum pentru oprirea violenței și opresiunii asupra Ucrainei.
În plus, el spune că proiectul comun regional de viitor este asigurarea acestei regiuni din Europa.
Șeful Guvernului mai spune că România este un factor de stabilitate regională. El a mai spus că ar putea contribui nu doar la securitatea regiunii, ci și la dezvoltarea ei.
”Proiectul comun regional de viitor este să ne asigurăm că, în această zonă a Europei, suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană, să ne consolidăm rolul în NATO, să trecem peste diferențe și să asigurăm pacea și stabilitatea regiunii.
România este un factor de stabilitate regională și poate – împreună cu statele partenere din acest format – să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci și la dezvoltarea ei”, afirmă Marcel Ciolacu.
Economia României, din ce în ce mai integrată
De asemenea, Ciolacu a subliniat faptul că economia României se integrează din ce în ce mai bine în piața internă a Uniunii Europene.
„Mai mult, țara noastră a reușit să se profileze ca un actor regional responsabil, cu o situație politică și economică stabilă, în pofida recentelor evoluții geopolitice complexe. Toate marile agenții internaționale de rating au atribuit economiei românești ratinguri suverane cu nivel recomandat pentru investiții.
Ne dorim ca Forumul de afaceri să contribuie la transpunerea în realitate a obiectivelor și proiectelor strategice ale Inițiativei celor Trei Mări. Este cu siguranță nevoie de investiții în domeniile prioritare ale Inițiativei: conectivitate regională în asigurarea transportului rapid de bunuri și servicii; energie regenerabilă, în acord cu standardele de protecție a mediului; utilizarea tehnologiilor inteligente; creșterea securității cibernetice.
Toate acestea sunt domenii în care expertiza partenerilor strategici ai Inițiativei – Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană, Germania – este esențială”, încheie Ciolacu.