Se schimbă harta Europei în ceea ce privește gazele naturale. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană (UE) sunt dependente, într-o proporție mai mare sau mai mică, de gazele din Federația Rusă.
Războiul din Ucraina schimbă harta gazelor din Europa
Pe măsură ce Europa încearcă să se debaraseze de aprovizionarea cu gaze naturale rusești în urma invaziei Ucrainei, gazul natural lichefiat (GNL) a devenit o alternativă pentru statele de pe continent care doresc să-și asigure necesarul de energie.
Slovacia este una dintre țările din Europa care sunt dependente de gazul din Federația Rusă și care a început deja să răspundă unora dintre nevoile sale de consum cu GNL de la furnizorii americani.
Situația actuală de pe piața energiei aduce o nouă oportunitate pentru întreprinderi, spun experții.
„Comercianții de gaze din SUA pot începe să ofere gaze direct în regiunea noastră, inclusiv în Slovacia, folosind infrastructura [de transport] existentă sau planificată”, a declarat analistul energetic Karel Hirman pentru The Slovak Spectator.
El a mai adăugat că „rezervoarele subterane] de gaz din Slovacia ar putea deveni o bază interesantă pentru ei pentru a dezvolta astfel de afaceri, așa cum au făcut alți comercianți, și așa cum a făcut Gazprom din Rusia până de curând.”
31% din totalul livrărilor de gaz către Europa a fost de GNL în luna iunie
Richard Kvasňovský, directorul executiv al Asociației Slovace pentru Gaze și Petrol (SPNZ), a declarat că 31% din totalul livrărilor de gaze către Europa a fost reprezentat de către GNL.
De asemena, gazul lichefiat american a fost 13 procente din totalul gazelor consumate în Europa în luna iunie, în timp ce gazul norvegian a reprezentat 27% din consumul total.
În ceea ce privește gazul rusesc, acesta a reprezentat 15 procente, din care GNL a reprezentat o treime, în timp ce celelalte două treimi au fost furnizate prin conducte.
„Acest lucru arată o reducere semnificativă a livrărilor de gaze rusești, care au fost în medie de aproximativ 40 la sută anul trecut”, a declarat Kvasňovský.
Acesta este de părere că Statele Unite ale Americii (SUA) sunt cel mai bun furnizor de perspectivă pentru Slovacia, Qatarul, statele nord-africane și Norvegia. Directorul executiv al Asociației Slovace pentru Gaze și Petrol (SPNZ) a mai spus că Nigeria, Mauritania și Mozambic s-au numărat, de asemenea, printre acele state cele mai active în încercarea de a utiliza oportunitățile de pe piața actuală, scrie The Slovak Spectator.